Během zimy výrazně ubude českých rajčat. Pěstitelé kvůli drahým energiím omezí produkci

9. prosinec 2022 14:10

V Česku v zimě klesne produkce rajčat. Jejich pěstitelům se totiž kvůli drahým energiím nevyplatí provozovat v zimních měsících skleníky. Například zemědělské družstvo v Haňovicích na Olomoucku tak bude v zimě rajčata pěstovat jen na třetině obvyklé plochy.

„Každý týden je potřeba tu rostlinu vyvázat, zaštípat květy a výhony,“ zmiňuje ve skleníku s plochou zhruba jednoho hektaru mistrová Haňovicích skleníků Jitka Šmídová. Rajčata tady v tuto chvíli dozrávají a začíná sklizeň. „Tady se pěstuje jenom jedna odrůda, a to je Angelle. 28. září jsme nasadili a už bude první sklizeň,“ dodává Šmídová.

Skleník je potřeba vytápět minimálně na 17 stupňů Celsia. Kromě tepla se ale rajčata neobejdou ani bez světla. „Je tady osazeno osvětlení o celkovém příkonu jedna megawatthodina. V těchto zimních podmínkách, kdy není dostatek přirozeného světla, je to nutné. Bez toho by ta rajčata ani nedozrála. V současné době svítíme nějakých 15 hodin denně,“ upřesňuje předseda haňovického družstva Petr Koukal.

„V současné době svítíme nějakých 15 hodin denně.“
Petr Koukal, předseda haňovického družstva

Tento menší skleník může zůstat v provozu jen díky tomu, že energii pro něj družstvo vyrábí ve své bioplynové stanici. Větší dvouhektarový ale bude přes zimu mimo provoz. „Nejsme schopni utáhnout tu energetickou náročnost, proto tyto rostliny tam dožijí a sázet budeme až v příštím roce. Nemáme s tím ještě zkušenosti, tak pouze odhadujeme, ale předpokládáme, že oproti minulým letům ta zimní produkce bude na úrovni 25 procent,“ doplňuje Koukal.

Podobné je to podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Petra Hanky i u jiných tuzemských pěstitelů. „Česká rajčata budeme muset tuto zimu muset asi velmi pečlivě hledat, když je budeme chtít koupit. Většina producentů omezí svoji činnost, přes zimu budeme muset mít převážně rajčata ze severní Afriky, která by měla nahradit výpadek domácí produkce,“ uvádí Hanka.

Kvůli omezení produkce i v dalších zemích hrozí podle Hanky výrazné zdražení rajčat.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio