Bílý domek Petra Bezruče v Kostelci na Hané půjde k zemi ještě letos. Červený domek kraj opraví

13. listopad 2018

Jeden z Bezručových domků v Kostelci na Hané zbourají pravděpodobně už do konce roku. Olomoucký kraj v nejbližších dnech podepíše smlouvu se stavební firmou, která bude mít 30 dní na zahájení demolice. Na místě takzvaného bílého domku vznikne odpočinková zóna. Známější červený domek chce hejtmanství opravit.

„Já si pamatuju, jak sem dřív jezdili děti autobusy. Přistavili tady autobus, děti šli tady do té přední místnosti, kde byly nějaké obrazy a povídání, a potom jim paní otevřela ten Červený domek, kde je jedna místnost. Jak v Cimrmanech – tady spal, tady tohle, tady ono,“ vzpomíná Václav Vychodil, který už 15 let pracuje ve firmě sídlící v areálu naproti oběma domkům Petra Bezruče v Kostelci na Hané.

Ten bílý podle něj sloužil jako přednášková síň. V nejbližších dnech ho čeká demolice, nezabránily tomu ani protesty některých obyvatel. „Mám smíšené pocity, protože když si ten Kostelec vygůglujete, je zajímavý jen tím Bezručem. Polovina lidí je tak, polovina tak,“ dodává Vychodil.

Dole výstava, nahoře sklad

Olomoucký kraj vybral firmu, která s bouráním bílého domku začne pravděpodobně ještě během listopadu. Ten červený naopak čeká rekonstrukce. „S otevřením expozice počítáme během příštího roku. Objekt bude po opravě sloužit jako sezónní expozice Petra Bezruče, a to konkrétně v úrovni prvního nadzemního podlaží. Ve druhém podlaží bude umístěn depozitář a sklad,“ uvedla mluvčí kraje Eva Knajblová.

Podle hejtmana Ladislava Oklešťka z hnutí ANO místo bílého domku vznikne odpočinková zóna: „Ten bílý domek přijde zbořit. Tam se postaví znovu altán, který tam kdysi byl.“

Lidovecký starosta Kostelce na Hané František Horák vítá především rekonstrukci červeného domku. „Já si myslím, že by to mohlo přilákat více turistů. To, že se zbourá bílý domek, až tak ničemu nevadí, protože důležitý je hlavně ten červený domek, který se zachová. Ten patří k tomu Petru Bezručovi,“ uvedl s tím, že Kostelec nově vzniklou expozici plánuje zmínit v propagačních materiálech města.

autor: kra
Spustit audio

Související