Bombastické mandarinkové řezy se smetanovým krémem a piškotem od Zuzany Königové z Ohrazenic

Nejlepší chlazené mandarinkové řezy letošního léta připravila Zuzana Königová z Ohrazenice na Turnovsku. Jde o lehký smetanovo-tvarohový dortík na vláčném piškotu s želé a šlehačkou navrchu. Je to bomba!

Mandarinkové řezy

Na piškot:

5 vajec
4 lžíce moučkového cukru
3 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce oleje
½ kypřicího prášku do pečiva

Na krém:

250 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
1 ztužovač šlehačky
250 g tučného tvarohu
200 g zakysané smetany
80 g moučkového cukru
20 g práškové želatiny
1 malý mandarinkový kompot v konzervě

Na želé:

2 sáčky dortového želé v prášku
4 vrchovaté lžíce moučkového cukru
400 ml vody
1 kapka žluté potravinářské barvy

Postup

Nejdříve si připravíme piškot na základ budoucích řezů. V míse vyšleháme bílky z pěti vajec a šleháme do tuhého sněhu. Potom postupně zašleháme cukr, žloutky a olej. Mouku s kypřicím práškem smícháme předem v misce a opatrně vmícháme do vyšlehané vaječné směsi. Těsto vlijeme na plech s pečicím papírem a dáme péct na 10 až 12 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme dorůžova.

Po upečení necháme korpus na papíru vychladnout a pak z něj vykrojíme kolečka. K vykrajování použijeme vyšší kruhové formičky, do kterých později navrstvíme samotné řezy. Dají se koupit nebo využít i nařezané plastové odpadní trubky.

Formičky vyložíme pevnou potravinářskou fólii, kterou nastříháme podle velikosti formiček. Používáme ji proto, aby šly hotové řezy dobře z formiček později vyndat.

Pak je třeba si připravit krém. Nejdříve si vyšleháme smetanu se ztužovačem šlehačky. Pak do ní zašleháme i tvaroh se zakysanou smetanou a cukrem.

Dále si připravíme želatinu. Z mandarinkového kompotu slijeme šťávu a dolijeme vodou tak, abychom získali 150 ml ochucené tekutiny. Tu nalijeme do kastrůlku, necháme přejít varem a odstavíme. Pak přisypeme práškovou želatinu a mícháme. Po lehkém zchladnutí smícháme želatinu nejdříve s trochu vyšlehaného krému a teprve potom zašleháme do zbytku celého krému.

Formičky s fólií si vyskládáme na podnos. Do formiček dáme na dno piškot. Krém přidáváme pomocí cukrářského sáčku. Nenaplníme formičku až po okraj, ale necháme nahoře volný asi půlcentimetrový okraj.

Do středu každé formičky naplněné krémem položíme po jedné mandarince z kompotu. Dáme vše ztuhnout do lednice na alespoň 2 hodiny, lépe přes noc.

Nakonec si musíme připravit dortové želé, které řezy dovrší. Do rendlíku nasypeme dortové želé s cukrem. Zalijeme vodou a zahřejeme na sporáku. Později obarvíme směs i kapkou potravinářské barvy. Směs přivedeme k varu, minutu povaříme a stáhneme ze sporáku.

Želé necháme trochu vystydnout, aby se nerozpustil krém, a doplníme formičku po okraj.

Můžeme dát ještě vychladnout, ale nemusíme. Poté opatrně vyjmeme z formičky a dozdobíme šlehačkou.

Zuzana Königová

Recept původně z jednoho časopisu si upravila podle svého. Mandarinkové řezy peče už léta své rodině, známým a kamarádům. A všem chutnají. Chutnaly i nám.

Přivítala nás srdečně ve svém rodinném domě i se svým synem. Na stole na nás už čekaly vláčné svatební koláčky a také slané vajíčkové řezy. Byl to slaný piškot s paprikou plněný chlazeným bramborovým salátem se želatinou. Paní Königová nadšeně peče i perníčky a dokáže je filigránsky zdobit a dokonce i rozpohybovat. Upekla třeba i pouťový kolotoč, co se točil.

Zuzana Königová a Patrik Rozehnal