Obložený chlebíček potěší oko i chuťové pohárky. Na tři kousnutí zažijete ráj v puse

Obložené chlebíčky jsou česká specialita. Dobroty na pár kousnutí nám dělají radost nejen na Silvestra, ale také na oslavách všeho druhu. Jejich výroba je tak trochu umění. Šéfkuchařka Eva Novosadová obloží až 120 chlebíčků za hodinu, což znamená jeden za půl minuty. Prý je to hlavně o přípravě.

Evu Novosadovou k chlebíčkům přivedla už její maminka. Když byla malá, ráda ji pozorovala u zdobení kousků veky. Dnes jako šéfkuchařka pražského Bistra U Býka umí stočit šunku na deset různých způsobů a stále vymýšlí další. Její chlebíčky vás potěší jak chutí, tak kombinací barev. Není divu, že si na nich ráda pochutnává i herečka Jiřina Bohdalová.

Už na počátku 20. století pražský lahůdkář Paukert přišel s nápadem na ozdobenou veku, kde se střídají různé chutě: rostbíf a cibulová majonéza nebo majonézový salát se salámem, vejcem, šunkou a kyselou okurčičkou. Dnes se vyrábějí i zdravější chlebíčky, ale největší zájem je stále o šunkové chlebíčky s majonézou. Oblibě se stále těší také chlebíčky salámové, hermelínové, lososové a rostbífové.

Každému chutná něco jiného, variací proto existuje nekonečné množství

Jak udělat výborný chlebíček

Bývalé Československé státní normy popisují téměř sto druhů chlebíčků. Je jich ale opravdu tolik? „Chlebíčků je tolik druhů, kolik si jich ten kuchař vymyslí,“ usmívá se Eva Novosadová. Ona sama ve výrobně v Hybernské ulici běžně vyrábí 30 druhů chlebíčků a stále hledá nové a nečekané kombinace chutí a barev. „Máme masové, šunkové, salámové, zeleninové, sýrové a potom máme různé poddruhy. Není to o normě, ale spíš o kreativitě a fantazii daného kuchaře.“

Důležité je části chlebíčku dobře poskládat, aby vše drželo dohromady

Základem úspěchu je podle Evy Novosadové dobrá příprava. Bez kvalitní veky a správně nakrájené šunky se neobejdete. Její chlebíček donesete k ústům bez problémů, i když do vás na večírku někdo strčí. Jsou za tím roky zkušeností, kdy šéfkuchařka stále zkoušela, jak chlebíček poskládat, aby všechno drželo pohromadě. A co by poradila při zdobení chlebíčků začátečníkům v kuchyni? „Ať dělá všechno podle sebe a vykašle se na nějaké trendy, složí to, jak to složí, protože chlebíček dělaný s láskou je vždycky krásný.“