Bývalá mluvčí žaluje olomoucké hejtmanství kvůli výpovědi pro nadbytečnost. Byla účelová, tvrdí

Soud (ilustrační foto)

Spor bývalé tiskové mluvčí Kamily Navrátilové s olomouckým hejtmanstvím skončil u soudu. Navrátilová žaluje svého někdejšího zaměstnavatele kvůli výpovědi, kterou dostala pro údajnou nadbytečnost. Pracovně-právní spor vede s krajským úřadem i jeho dřívější ředitel Libor Kolář.

„Dvanáct let jsem pro bývalého zaměstnavatele pracovala s nejlepším vědomím a svědomím. Myslím si, že jsem své úkoly plnila řádně. Proto mě ta výpověď opravdu překvapila, nečekala jsem to,“ říká bývalá mluvčí krajského úřadu Kamila Navrátilová. Z organizačních důvodů dostala výpověď od současného ředitele úřadu Lubomíra Baláže.

Právní zástupce Navrátilové Jan Galuška je přesvědčený, že výpověď je neplatná. „Samozřejmě to záleží na soudním řízení, zda se to prokáže, nebo neprokáže. S ohledem na skutečnost, že toto soudní řízení je teprve v počátcích, ještě budeme dotvrzovat naše žalobní tvrzení a budeme navrhovat důkazy, se dále prozatím vyjadřovat nebudeme,“ uvedl Galuška.

Navrátilová výpověď obdržela loni v listopadu, tedy rok poté, co ve funkci hejtmana Olomouckého kraje skončil její strýc Jiří Rozbořil z ČSSD. Nahradil ho Oto Košta z hnutí ANO a pár měsíců poté jeho stranický kolega Ladislav Okleštěk. Vzápětí úřad ohlásil zrušení odboru mediálních komunikací a marketingu, které Navrátilová vedla.

Její obhájce Galuška před soudem tvrdil, že organizační změny na úřadě byly jen fiktivní a jejich účelem bylo Navrátilovou z její pozice vystrnadit. „Výpověď považujeme za platnou a žalobu za nedůvodnou,“ oponuje vedoucí odboru kanceláře ředitele Svatava Špalková.

V současnosti se Krajský úřad Olomouckého kraje soudí také se svým bývalým ředitelem Liborem Kolářem. Ten obdržel výpověď pro porušení pracovních povinností. „Jedna žaloba dopadla tak, že důvody odvolání byly zákonné, akorát výpověď byla nezákonná. V době, kdy jsme měli nepravomocné rozhodnutí, jsme doručovali další výpověď. O její platnost se inženýr Kolář taky soudil. Soud rozhodl, že výpověď je v pořádku, takže je platná,“ tvrdí Špalková.

Jednání o žalobě Kamily Navrátilové soud odložil na neurčito. Obě strany totiž chtějí předvolat svědky.

autor: kra
Spustit audio