Čas na odevzdání daňových přiznání se krátí, lhůta vyprší v pondělí 1. dubna

28. březen 2019

Blížící se termín podání daňového přiznání je na finančních úřadech znát. Drtivá většina lidí totiž stále využívá klasické papírové formuláře.

„Jsem přece jen ještě z té starší generace, papír je papír,“ usmívá se paní Blanka, kterou potkávám u podatelny olomouckého finančního úřadu. Naproti tomu paní Iva doufá, že příští daňové přiznání už bude vyřizovat jenom z domova.

„Uvažovala jsem nad tím, ale měla jsem cestu sem do Olomouce, tak jsem to podala osobně,“ říká paní Iva.

Malý zájem o online podání daňového přiznání potvrzuje i mluvčí finančního úřadu pro Olomoucký kraj Zuzana Žabčíková.

„Z celkového počtu odevzdaných daňových přiznání jich bylo k dnešnímu dni podáno 12 procent prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro finanční správu,“

S elektronickým formulářem se přitom lidé vyhnou frontám na úřadech a zároveň předejdou nejčastějším chybám, jako jsou nesprávné výpočty nebo vynechání podpisu a povinných příloh.

„Daňová přiznání podaná přes aplikaci Elektronická podání pro finanční správu musí být podepsána uznávaným elektronickým podpisem. Přiznání lze také odeslat bez elektronického podpisu, je ale nutné vytisknout potvrzení o podání a do pěti kalendářních dnů ho doručit na finanční úřad.“ doplňuje Zuzana Žabčíková. Pro ty, kteří stejně jako paní Blanka, dávají přednost klasickému papírovému formuláři, finanční úřady prodlužují v posledních dnech před lhůtou úřední dobu. Do pátku budou otevřené do 17 a v pondělí až do 18 hodin.

Spustit audio