Část mohelnické opozice požaduje odvolání starosty města. Především kvůli tomu, že nesvolal po předčasně ukončeném jednání zastupitelstva náhradní

17. červenec 2019

Napjatá atmosféra panuje v posledních týdnech mezi zastupiteli Mohelnice. Část opozice viní starostu města Pavla Kubu z Mohelnické demokracie z porušení zákona o obcích a navrhuje jeho odvolání. Jako důvod uvádí postup starosty po červnovém předčasně ukončeném jednání zastupitelstva. Z jednání tehdy postupně odešla většina politiků. Náhradní zasedání se mělo podle zákonné lhůty konat do patnácti dnů. To se ale nestalo.

„Nejzazší možný termín řádného konání náhradního zasedání zastupitelstva města Mohelnice měl být v daném případě, s ohledem na §92 odstavec 3 zákona o obcích, stanoven starostou města na 4. červenec 2019,“ vysvětluje mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. Náhradní zasedání ale bylo svoláno až na září a tím podle ministerstva došlo k porušení zákona.

„Na tuto skutečnost bylo město upozorněno a ze strany ministerstva vnitra mu bylo doporučeno situaci řešit okamžitým svoláním náhradního zasedání zastupitelstva města,“ dodává mluvčí ministerstva. To nakonec svolal na tento pátek opoziční zastupitel Pavel Němec z ČSSD. A do programu navrhl hlasování o odvolání starosty. Kromě závěru ministerstva vnitra uvádí i další důvody. „Pan starosta se chová prostě tak, že často nerespektuje zákon, nerad poslouchá jiné názory a vůči občanů i zastupitelům se chová často hrubě, uráží je,“ popisuje Němec.

To však nezávislý starosta Pavel Kuba odmítá. A dodává, že i kdyby zastupitelstvo svolal v zákonné lhůtě, nesešel by se na něm v době dovolených dostatečný počet členů. „V zákoně už není napsáno, že když se vám omluví většina zastupitelů, tak jestli máte svolávat zbytečné zastupitelstvo, znevažovat zasedání, a zvát lidi,“ uvedl starosta.

Pavel Kuba nečelí pokusu o odvolání z funkce starosty v tomto volebním období poprvé. Zastupitelé o něm hlasovali už v březnu. Opozice tehdy pro návrh nenašla většinu.

Spustit audio