Část obyvatel Drahanovic nesouhlasí s plánem stavby bydlení pro lidi s kombinovaným postižením

8. květen 2020

V Drahanovicích na Olomoucku by mělo vzniknout bydlení pro dvanáct lidí s kombinovaným postižením. Přestěhovat se do něj mají ze zařízení v Nových Zámcích nedaleko Litovle. Část obyvatel obce ale s tímto plánem hejtmanství nesouhlasí. Sepsali proti tomu petici, kterou podpořilo i vedení obce. Přesto, že v Drahanovicích už několik handicapovaných lidí delší dobu bydlí. A nikdo si na ně prý nestěžuje.

„Stojíme u domu, který se stal domovem šesti spoluobčanů, je to chráněné bydlení. Myslím, že spoluobčané nemají s obyvateli tohoto domu žádný problém. Oni se chovají jako děti, takže jediný problém, který tady je, že řidiči musí předvídat, co udělají,“ říká nezávislý starosta Drahanovic Tomáš Kröner.

V lokalitě za kapličkou jsou dvě parcely, které od března 2017 patří Olomouckému kraji a Olomoucký kraj by měl na těchto parcelách vybudovat dům pro osoby se zdravotním postižením z Nových Zámků. To se ale lidem v oblasti nelíbí a proti plánu sepsali petici, kterou podpořilo i vedení obce.

„To nebude chráněné bydlení, nebude to jako rodinný dům. Vyrostou tady dvě stavby spojené technickým zázemím, kde bude 12 klientů. Podle informací, které máme z debaty na krajském úřadu, jsou to klienti absolutně nesoběstační, takže nerozumím tomu, jak je chtějí integrovat mezi komunitu,“ říká člen petičního výboru Martin Polách.

Výzva k petici proti výstavbě chráněného bydlení v Drahanovicích

Petice je mezi obyvateli Drahanovic od března, sbírání podpisů ale přerušila epidemie koronaviru. I tak jsou na ní podle autorů už stovky podpisů. Apel má v budoucnu podpořit diskuzi s olomouckým krajem, zatím žádná komunikace neproběhla. „Víme o tom a budeme i s Drahanovicemi jednat. Akorát, že tyto připomínky přichází v době, kdy není prostor pro jednání, protože nám to situace neumožňuje. Je to z hlediska koronaviru, ničeho jiného,“ potvrzuje hejtman Ladislav Okleštěk z ANO.

Celý plán chce vedení kraje s obcí řešit, tvrdí hejtman.

autor: bas
Spustit audio