Celerový krém s brambory

30. březen 2015

Celer je zeleninou, která by na zahrádce neměla chybět. Jeho význam v kuchyni i pro naše zdraví je obrovský. Celerová nať i dužnina bulev obsahují mnoho důležitých látek, jako jsou bílkoviny, vitaminy B1, B2, PP, významné množství vitaminu C, i řadu minerálních látek.

Najdeme zde také silice s obsahem apiolu, a myristicinu, flavonoidy a další léčivé látky, díky nimž se celer uplatňuje i v čajích s močopudnými účinky, podporuje rovněž trávení a tiší bolesti.

Suroviny: 200 g celeru, 250 g brambor, 40 ml mléka, 20 g másla, sůl, pepř, petrželová nať

Postup: Očištěný a omytý celer nakrájený na kostky dáme do vařící osolené vody a uvaříme do poloměkka. Přidáme očištěné nakrájené brambory a uvaříme do měkka. Uvařenou zeleninu rozmixujeme i s vývarem, zředíme mlékem a doplníme vodou na 1,3 litru. Polévku osolíme, opepříme a zjemníme máslem. Nakonec přidáme nasekanou zelenou petrželku.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka