Černická obora u Bechyně na jihu Čech nabízí krásu a odpočinek

4. duben 2016
Česko – země neznámá

Černickou oboru založil roku 1586 známý Rožmberk Petr Vok. A i když byl po čtyřech staletích v roce 1971 zbourán plot kolem obory, dodnes tvoří zajímavý kompaktní celek. Najdete v něm divoké lesní porosty, které připomínají prales, i uhlazené trávníky golfového hřiště, rybníky, liduprázdná zákoutí, ale i obývané hájenky.

Ještě před založením obory se v černických lesích nacházela bažantnice. Později obora sloužila hlavně k chovu různých druhů lesní zvěře, například daňci se v Černicích vyskytují od roku 1817.

Úplně původně se obora rozprostírala na ploše 4 500 hektarů. V roce 1781 byla zmenšena a nyní je její rozloha něco málo přes 2 000 hektarů. V oboře můžete narazit na šest větších rybníků. K nejznámějším patří Rytíř, ve kterém se dá i koupat.

Zhruba uprostřed je přírodní památka Černická obora. Ta byla vyhlášena v roce 1933 a její výměra činí něco přes 11 hektarů. Nachází se u loveckého zámečku Hvězda a bývalé hájenky, dnes zázemí golfového hřiště. Je to jedna z nejstarších přírodních rezervací na našem území, neboť ji chránil vlastník pozemku, hrabě Paar, už od roku 1880.

Habrový les

Jedná se o přestárlý porost borovice lesní, dubu letního a jedle bělokoré s bohatým podrostem habru obecného v jižní části území. Lokalita je zajímavá především z entomologického hlediska, protože v ní žije spousta vzácných druhů hmyzu. Proto se z ní jen minimálně odstraňuje staré dřevo z padlých stromů.

Oborou vede nově vyznačená naučná stezka. Měří jen pár kilometrů a výchozí bod je u golfového hřiště. Některé její úseky mohou být po dešti hůře schůdné. Jinak stezka nabízí příjemnou, nenáročnou vycházku.

autor: Filip Černý
Spustit audio