Červená řepa je in, a navíc hodně zdravá

Červené řepa, zástupce kořenové zeleniny z čeledi laskavcovitých, na naše území přicestovala ze Středomoří. Pěstujeme ji přibližně od středověku, původně ale pro chrást. Kořen býval maličký, zvětšil se až postupem času, díky šlechtění. Naši předkové jedli listy červené řepy. Proto se jí také říká salátová.

Červenou řepu už dávno neznáme jen jako sterilovanou ve sklenicích. Připravujeme z ní polévku, dáváme ji do salátů, sendvičů, do těstovin, v horkém oleji se z ní smaží chipsy. Výborná je pečená řepa. S červenou řepou se skvěle snoubí kozí sýr, sýr s modrou plísní, balzamikový ocet, olivový olej, vlašské ořechy, citrónová nebo pomerančová šťáva, med, jogurt nebo zakysaná smetana. Do salátu lze použít i mladé listy řepy. Uvařenou mladou červenou řepu stačí jen osolit, pokapat citronem a máslem, je to chutná příloha pro ty, kdo nemají rádi kyselé saláty.

Červená řepa do bábovky? Proč ne!

Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá Pětka, vzdělávacího programu pro školy, zaměřeného na zdravou stravu, doplňuje: „Červená řepa se velmi dobře hodí i do sladkých moučníků, jako je třeba bábovka nebo brownies, řepou můžeme nahradit část mouky, zpevní těsto. Ideální je řepu uvařit a potom ji do těsta nastrouhat nebo nakrájet na velmi malé kousky.“

Červená řepa

Současný trend rostoucí obliby místních produktů se promítá i do poptávky po řepě. Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert, říká: „V loňském roce si zákazníci našich obchodů koupili téměř 600 tun této zeleniny. Nakupující ji často vyhledávají v již upravené formě, která urychluje její zpracování v kuchyni. Nejvíce se prodává v zimních měsících a úplně nejčastěji se v nákupních košících objevuje v lednu, kdy lidé tradičně odlehčují své jídelníčky.“

Vařená řepa do obchodů musí mít správný kalibr

Syrová červená řepa je velmi tvrdá, proto ji většinou tepelně upravujeme. Vaříme ji se špetkou soli, hodinu až dvě, podle velikosti, po zchladnutí oloupeme. Kdo chce ušetřit čas, přinese si z obchodu řepu uvařenou. Prodává se v balíčku po čtyřech či pěti kouscích. Červená řepa může být kulatá i podlouhlá. Každá odrůda, každý tvar je vhodný pro jiné zpracování. Pěstitelé musí dodržet správný kalibr červené řepy, tržní velikost. „To znamená u kulaté řepy průměr 6 až 10 centimetrů,“ popisuje Jakub Hlůže, pěstitel řepy z Liblic u Mělníka. Chcete-li řepu nakládat, chuťově se k ní hodí anýz, křen a svařený ocet.

Červená řepa, odrůda Kahira

Červená řepa obsahuje v hojném množství barvivo betanin, které má antioxidační účinky. Také kyselinu listovou, velké množství vitamínů a minerálů. Dodávají pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.