Červený kostel má nový kříž, připravil ho olomoucký sochař Jan Dostal. Co ukrývá „makovice“?

Speciální jeřáb vyzvedl ve středu na věž Červeného kostela v centru Olomouce nový tři a půl metru vysoký kříž. Jeho autor, olomoucký sochař Jan Dostál, v těchto dnech své dílo na špici kostela připevňuje společně s novou „makovicí“ pod křížem. Moderně pojatý křesťanský symbol Dostál ozdobil zhruba devítikilovým křišťálem.

Olomoucký sochař a autor nového kříže Jan Dostál se připravuje na výstup do zhruba padesáti metrů na věž Červeného kostela. „Přichystám vruty na upevnění, vrtačky, rázový utahovák a vyběhneme nahoru,“ popisuje Dostál.

Původní kříž se z vrcholu věže musel demontovat kvůli jeho poškození. Sochař ale u nového moderně pojatého kříže zachoval proporce. Tvořil ho zhruba tři čtvrtě roku. „Bylo to velmi zajímavé v tom, že nejsou žádné výkresy, takže jsme pořád lezli na střechy, měřili jsme si úhly a všechno jsme dělali na to konkrétní místo. Bylo hodně měření a dolaďování přímo na místě,“ říká sochař.

Nový kříž je doplněný trnovou korunou a kamenem. „Kámen nahoře je devítikilový křišťál přímo surový ze země. Dělali jsme i malý očistný rituál, aby to pěkně zářilo. Křišťál je symbol čistoty, takže by to tu mělo rozjasňovat a zářit do okolí,“ dodává Dostál.

Čtěte také

Pod nerezovým křížem je také „makovice“ ze stejného materiálu, ve které jsou tři pouzdra s předměty pro příští generace. Je mezi nimi například respirátor, aktuální tisk nebo fotografie města. „Je tam dokonce napsáno, kde se to má rozřezat, aby se k tomu dalo dostat. Je to vodotěsné a bylo by to přežít minimálně dalších sto let,“ prozrazuje olomoucký sochař.

Svařování a připevňování celého objektu by podle Dostála mohlo být hotové do pátku. Nový kříž s „makovicí“ je součástí rozsáhlých oprav kostela, které by měly skončit letos v prosinci.

„Za námi jsou hrubé práce, které měly za úkol stabilizovat budovu. Nyní probíhají práce restaurátorské, a to jak na fasádách, tak na vnitřních omítkách. Do prázdnin by mělo lešení jak zvenku, tak zevnitř zmizet. Stavba by se pak měla soustředit na novou část, která teď vedle vzniká,“ doplňuje architekt Miroslav Pospíšil.

Křišťál uvnitř kříže

Náklady na rekonstrukce památky přesáhnou 140 miliónů korun, další milióny pak budou potřeba na vybavení a adaptaci interiérů. Po dokončení získá Vědecká knihovna v Olomouci, která bude s kostelem propojená, sál pro přibližně dvě stovky návštěvníků.

autor: bas
Spustit audio