Češi s dovolenou letos počítají. Plánují ji především v zahraničí, přestože ještě loni raději léto trávili v Česku

14. červen 2021

Zatímco ještě před měsícem a půl zely cestovní kanceláře kvůli koronavirovým omezením prázdnotou, teď se dveře mnohých z nich netrhnou. Sezóna dovolených začíná a řada lidí si chce vynahradit týdny strávené doma během jarního lockdownu. Právě zájezdy do zahraničí jsou častou volbou.

„Chystáme se do Chorvatska, mám po škole, takže se těším, že si konečně odpočinu,“ směje se absolventka Magdalena. Dovolené už se nemůže dočkat ani paní Sandra, loni v létě totiž zůstala v Česku. „Jedeme karavanem do Lichtenštejnska a do Itálie,“ říká.

Karavan (ilustrační foto)

Na malý zájem o zájezdy do zahraničí si nestěžují ani cestovní kanceláře. „Máme tolik poptávek, že máme hodně co dělat. Je velký zájem o Chorvatsko, Itálii, Řecko i Turecko,“ shrnuje majitelka olomoucké cestovní kanceláře Bohemian Fantasy Ida Wiedermannová. Stejně jako loni se ale podle ní i teď ukazuje velká obliba cestování po Česku. „Lidi si berou pobyty, i krátkodobé, nebo i ty lázně u nás, penziony, hotely, “ vyjmenovává. Zatímco v zimě a začátkem jara poptávka po dovolených žalostná, teď se podle Idy Wiedermannové situace vrací zpět do normálu.

Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník, hotel Priessnitz

Kromě zlepšení epidemické situace je důvodem i zpřehlednění pravidel pro cestování, ke kterému došlo hlavně v uplynulých týdnech. Dokonce ještě větší zájem o zájezdy než před covidovou pandemií hlásí například společnost Student Agency. „My vidíme třeba v případě prodeje zájezdů, když to srovnám s rokem 2019, že poptávka se pohybuje na nějakých sto čtyřiceti procentech úrovně toho, co bylo tehdy. Češi s dovolenou letos počítají,“ říká mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj. Obrovský zájem je podle něj například o jízdenky na vlaky do Chorvatska. I proto společnost jejich kapacitu letos navýšila.

Spustit audio

Související