Česká bižuterie je žádaná po celém světě. Drobné korálky u nás vyráběli už Keltové

24. listopad 2023

Drobné korálky, skleněné perličky a knoflíky vyráběli v českých zemích už Keltové, ale v 15. a 16. století začali do Jizerských hor přicházet skláři z německých zemí a zakládali tu své malé sklárny.

Řemeslo se postupně rozšířilo i do Krkonoš. Foukání a barvení skleněných perel – perlařství – vykonávali muži, ženy i děti. Při perlaření, podobně jako při draní peří, se povídalo a zpívalo.

Perlaři pracovali doma, od brzkého rána do pozdního večera, natěsnáni v malých podkrkonošských chaloupkách, na talíři suché brambory, v hrnku hořké kafe, maso jenom o posvícení. Na zdraví jim to nepřidalo.

Foukané perly vykupovali od domáckých perlařů obchodníci. Ti je posílali do Vídně a odtud se rozvážely po Evropě i do zámoří. Z Jablonce se právě díky bižuterii stalo obchodní centrum podobné Hamburku nebo Brémám. Z foukaných perlí se vyráběly náhrdelníky, brože, jehlice do klobouků, náušnice, ozdoby lidových krojů a také ozdoby vánočních stromků. Od poloviny devatenáctého století je jablonecká bižuterie známá po celém světě a dodnes je velmi ceněná.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio