ČESKO ZEMĚ NEZNÁMÁ - OLOMOUC

5. září 2008

- takto jsme pojmenovali výpravy reportérů Českého rozhlasu ze všech regionálních studií za tím, co paměti hodno. V neděli 14.září 2008 se vám ze všech regionálních stanic Českého rozhlasu ozveme Olomouce . Příběh zámku Velké Losiny

Losinský zámek - skvost renesanční architektury na Moravě
Nedaleko města Šumperka, v podhůří Jeseníků, nachází se malebný renesanční zámek Velké Losiny. Vznikl na místě dřívější gotické tvrze pocházející pravděpodobně ze 14. století. Na sklonku 15. století ji získal starobylý a vlivný šlechtický rod Žerotínů. Jeho příslušník Jan starší ze Žerotína dal tvrz pravděpodobně kolem roku 1580 přebudovat do podoby trojkřídlého, tzv. vysokého zámku s arkádami. Návštěvníky rovněž jistě zaujme osmiboká věž s šesti podlažími, na níž jsou umístěny zámecké hodiny. Zámek byl na konci 17. století dostavěn o dvoupodlažní barokní křídlo, které jej uzavřelo. V 18. století vznikla kolem zámku velká barokní zahrada ve francouzském slohu, která byla později upravena do podoby anglického parku. Interiér zámku vyniká původní výzdobou, zejména rytířský sál s kazetovým stropem s růžicemi a původními parketami. Významná je i sbírka zbraní z 16. až 19. století. Za pozornost také stojí žerotínská knihovna čítající na 1200 svazků a bohatá obrazárna. Zámek Velké Losiny se může rovněž pochlubit bohatou sbírkou gobelínů s antickými náměty, která patří k nejcennějším na Moravě.

Čarodějnické procesy - jedna z nejtemnějších kapitol historie velkolosinského zámku i našich dějin
Zámek Velké Losiny je ale rovněž spjat s jednou z nejtemnějších kapitol našich národních dějin - s čarodějnickými procesy. Ty zde byly zahájeny v roce 1678 a trvaly až do roku 1693. Stalo se to v době působení hraběnky z Galle, která dala do losinského zámku povolat inkvizitora Františka Jindřicha Bobliga z Edelstadtu, který už měl předchozí zkušenosti s vedením procesů ve Slezsku. Pomocí torturou vynucených přiznání bylo během oněch patnácti let "usvědčeno" a na hranici upáleno více než sto nevinných obětí. Jednou z nich byl i šumperský vzdělaný děkan Kryštof Alois Lautner, který byl úskočně zajat v Mohelnici, vězněn na Mírově a nakonec v Mohelnici upálen. Děsivou inkviziční zvůli Jindřicha Bobliga z Edelstadtu zastavila až jeho vlastní hamižnost. Začal se totiž zajímat o vysoce postavené a majetné měšťany v Olomouci, což vedlo k tomu, že jeho inkviziční procesy byly zastaveny. Svědectví o této tragické historii podal na počátku šedesátých let minulého století spisovatel Václav Kaplický v románu Kladivo na čarodějnice. Stejný název nese i film režiséra Otakara Vávry s vynikajícími hereckými výkony Vladimíra Šmerala, Josefa Kemra, Elo Romančíka, Zuzany Kocúrikové a dalších, který byl natočen v roce 1969.

Zámek Velké Losiny

Zejména historii čarodějnických procesů - i když nejenom jí - je věnován dokumentární pořad z cyklu Česko - země neznámá, který v Českém rozhlase Olomouc natočil redaktor Jan Sulovský. Setkáme se v něm s kastelánem losinského zámku Františkem Fialou, historikem Jaroslavem Gecíkem a vedoucím katedry církevních dějin Teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Miloslavem Pojslem. Ti se nám pokusí z různých úhlů pohledu přiblížit historii velkolosinských procesů i nazírání na ně z hlediska současné historické vědy.

autor: sul
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.