Český ráj je pod dohledem ochránců přírody už 65 let

6. březen 2020

Odlesňování Trosek, úbytek vody v krajině či nekonečné proudy turistů na Hruboskalsku jsou tím, čeho si asi každý návštěvník Českého ráje všimne. U příležitosti výročí založení CHKO Český ráj se náš redaktor vydal za vedoucím správy chráněné oblasti Jiřím Klápštěm.

Čtěte také

Nejstarší Chráněná krajinná oblast v České republice byla založena před 65 lety a chrání vzácná území Českého ráje. A i když je Český ráj pod dohledem ochránců přírody a kůrovcová kalamita se mu vyhýbá, globální změny jsou patrné i zde. „Projevy změny klimatu se projevují i v Českém ráji, takže řada míst kde dříve třeba byla voda, tak není, to znamená, že je to i naše téma,“ potvrzuje vedoucí Správy CHKO Český ráj Jiří Klápště.

Symbol Českého ráje - Trosky

Les na Troskách

Hovoří se také o odlesňování Trosek, ty byly v loňském roce částečně odlesněny, letos ještě drobná změna proběhne, ale nebude to nic zásadního. Jak Jiří Klápště říká, byl by rád, kdyby se ještě dohodli s Lesy České republiky, že by na odlesnění v dalších letech pokračovali na severní straně, tak, aby Trosky byly dobře viditelné ze silnice Turnov – Jičín. Na odlesňování Trosek jsou dva pohledy; někdo tvrdí, že mají být zalesněné, ale historické snímky svědčí o opaku; 100 let staré fotografie ukazují, že kopec odlesněn byl, byly tam louky a pastviny. Jiří Klápště si ale nemyslí, že by se ho podařilo odlesnit kompletně.

Kalamita s kůrovcem

Kůrovec v současné době poměrně zhoubně přetváří krajinu České republiky; Český ráj, jako takový, ale příliš devastován není. Jsou tam samozřejmě ohniska, kde se kůrovec vyskytuje, ne ale velkoplošně, říká Jiří Klápště. Ve spolupráci s Lesy České republiky se snaží v území citlivě postupovat tak, aby území nedoznalo výrazných změn.

Turisté Český ráj milují

Zámek Hrubá skála

Perly Českého Ráje jsou naštvaný hojně, pak ale existují i klidová území, kde tolik návštěvníků není. „My bychom chtěli zachovat spíše tenhle parametr současného stavu, kdy lidé chodí na Trosky, do Hruboskalska, na Valdštejn a do Prachovských skal a ta okolní území, okrajové zóny, nejsou tolik navštěvovány. Tam pak můžou prosperovat řady živočichů, které nemají jinde klid. Chtěli bychom tento způsob zachovat, mít návštěvníky zejména v těch jádrových územích a nerozptylovat je jinam,“ dodává Jiří Klápště, který v čele oddělení Správy CHKO Český ráj stojí od 1. července 2018.

Kam a kdy

I když letošní výročí CHKO Český ráj je jen půlkulaté, nebudou chybět akce ho připomínající. Tou nejbližší bude Poslouchání sov v údolí Jizery v pátek 6. března, pořádané spolu s Domem přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova. Další pak bude 21. března komentovaná exkurze s prohlídkou Maloskalské Drábovny a Krasu u Ondříkovic: Za pískovcovým fenoménem Českého ráje.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.