Cestující v autobusech musí dodržovat přísnější pravidla. Dopravci se snaží ochránit řidiče

18. březen 2020

Téměř prázdná autobusová nádraží i autobusy. Tak to teď vypadá na většině míst v Olomouckém kraji. Lidé mají jízdu zdarma, musí ale nastupovat zadními dveřmi a někde už mají nařízenou i povinnou roušku nebo šátek přes ústa. Chrání se i sami řidiči.

Řidič společnosti FTL Zdeněk Kroupa má namířeno do Prostějova. Autobus má označen informační cedulí s instrukcemi pro cestující, že nemají nastupovat předními dveřmi a nemají vstupovat předními a do prostoru u řidiče. „Není s tím problém, že nastupují zadními dveřmi, respektují veškerá opatření,“ popisuje řidič.

Ochrana řidičů autobusů FTL

Z nařízení Olomouckého kraje musí lidé nastupovat zadními dveřmi do všech autobusů. Dopravu mají zdarma. V Prostějově dokonce v úterý zakázali cestujícím nástup bez šátku nebo roušky. Krajský koordinátor dopravy pak musel podle ředitelky Kateřiny Suchánkové změnit trasy i jízdní řády na Litovelsku a Uničovsku, kde jsou lidé v karanténě. „V tu chvíli jsme měli na Litovelsku k dispozici z 27 autobusů pouze 7 a řidičů zůstalo pouze 6. Na Uničovsku bych neřekla, že je situace tak drsná, nicméně k jistému omezení tam došlo taky,“ popisuje Suchánková.

Omezení se dotkla i vlaků. „V současné době se redukovala doprava pouze v dotčených oblastech, jako je Litovelsko, Uničovsko a Červenka. Prozatím další omezení neočekáváme,“ uzavírá Suchánková. V uzavřených zastávkách nemůžou nastupovat ani vystupovat cestující.

autor: tas
Spustit audio