Charita Olomouc zahájila sbírku na pomoc obětem povodní, otevřela nové sběrné místo

18. září 2024 09:30

Charita Olomouc vyhlásila materiální a potravinovou sbírku ve spolupráci s Potravinovou bankou Olomouckého kraje. Ve Chválkovicích otevřela nové re-use centrum na Selském náměstí, které slouží jako sběrné místo pro pomoc lidem zasaženým povodněmi, uvedl ředitel Charity Olomouc Petr Prinz.

Charita Olomouc vyhlásila sbírku na pomoc lidem zasaženým povodněmi. Ve spolupráci s Potravinovou bankou Olomouckého kraje a z pověření olomoucké Arcidiecézní charity zahájila sběr materiálu a potravin. Nové re-use centrum na Selském náměstí v Olomouci-Chválkovicích, které slouží pro sběr, třídění a distribuci funkčních použitých věcí, je nyní také jedním ze sběrných míst pro tuto pomoc.

Materiální pomoc Charity Olomouc

CO JE POTŘEBA:

  • Balená voda, trvanlivé potraviny: paštiky, masové konzervy, instantní pokrmy (polévky aj.), přesnídávky, piškoty, krekry, rýžové chlebíčky, cereálie, trvanlivé sladkosti, marmelády, čaje, káva, cukr, trvanlivé mléko
  • Hygienické potřeby: šampony, mýdla, sprchové gely, dámská hygiena, toaletní papír, pleny, vlhčené ubrousky
  • Úklidové prostředky: lopaty, hrábě, kolečka, kanystry na vodu, kýble, hadry, mopy, smetáky, smetáčky s lopatkou, gumové rukavice (i jednorázové), pytle na odpad (velké), saponáty, dezinfekční prostředky (Savo)

LIDÉ MOHOU JÍDLO I VĚCI NOSIT NA TATO SBĚRNÁ MÍSTA

  • Re-use centrum Druhá Dobrodruhá (Selské nám. 9/43, Olomouc – Chválkovice), od pondělí do pátku 8:00 - 18:00 hodin, v sobotu 9:00 - 12:00 hodin.
  • Obchod Dobrodruhá (Wurmova 5, Olomouc), od pondělí do pátku 11:00 – 16:00 hodin
  • Sběrné místo TSMO Andělská (Nové Sady), od neděle do pátku 9:00 – 13:00, 13:30 – 17:00 hodin
  • Divadlo na cucky v Café na cucky (Dolní nám. 23/42, Olomouc), od pondělí do pátku 8:00 – 20:00 hodin, v sobotu 9:00 – 21:00 hodin, v neděli 9:00 – 19:00 hodin
  • OC Galerie Moritz, dětská herna Kulíškov, 2. patro (8. května 465/24, Olomouc), od pondělí do neděle 9:00 – 19:00 hodin.


Další informace ZDE.

„Je to jedno z klíčových míst, kde je možné pomoc shromažďovat a třídit. Tento sklad je velký, ale není jediný. Určitě je možné využít i další místa. Už teď je patrné, že naše pomoc bude potřebná minimálně několik týdnů, spíše měsíců,“ uvedl ředitel Charity Olomouc Petr Prinz.

Co je nejvíce potřeba

Podle ředitele jsou v těchto dnech nejvíce potřeba pracovní nástroje, jako jsou lopaty, smetáky, kyblíky nebo gumové rukavice. „Jsou to věci, které si může každý člověk představit, když by ho zasáhla povodeň. Dále jsou to trvanlivé potraviny, čistící prostředky, saponáty a dezinfekce, jako třeba Savo. Seznam potřebných věcí budeme postupně aktualizovat na našich webových stránkách,“ dodal Prinz.

Nabídka osobní/materiální pomoci

Olomoucký kraj ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje koordinuje dobrovolníky, kteří chtějí pomáhat regionům zasaženým povodněmi, ať už osobně nebo materiálně.

Pokud chcete pomoci i vy, stačí vyplnit formulář ZDE.

Jak přispět

„Doporučuji lidem, aby se podívali na naše webové stránky. Tam naleznou informace o tom, kdy a co mohou přinášet. Budeme seznam potřeb postupně aktualizovat, abychom reagovali na aktuální potřeby a logistiku,“ vysvětlil ředitel Charity.

Distribuce pomoci

Charita již začala přijímat materiální podporu od lidí. „Budeme spolupracovat s integrovaným záchranným systémem, Arcidiecézní charitou a dalšími subjekty. Pomoc budeme distribuovat buď skrze naše pracovníky, nebo spolupracující organizace,“ upřesnil Prinz.

Chcete se stát dobrovolníkem po záštitou UP? Vyplňte formulář ZDE.

Hledáte dobrovolníky? Vyplňte formulář ZDE.

Dobrovolníci v terénu

Pomoc Charity zahrnuje nejen materiální sbírku, ale i práci jejích zaměstnanců a dobrovolníků. „Výjezdy začínají dnes. Máme připraveno 20 dobrovolníků a dalších 15 až 20 odborných pracovníků. Budeme působit na základě pokynů koordinačních subjektů, jako je Charita Olomouc. Momentálně jsme požádáni o pomoc na Krnovsku, což je i mimo náš kraj, ale situace tam je vážná,“ uvedl Prinz.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: Petra Ševců
Spustit audio

Související