Univerzita Palackého hledá dobrovolníky pro pomoc oblastem zasaženým povodněmi

17. září 2024 11:55

Dobrovolnické centrum olomoucké univerzity hledá dobrovolníky, kteří mají chuť a čas pomáhat lidem zasaženým povodněmi.

Univerzita Palackého se dlouhodobě hlásí k odpovědnosti vůči společnosti. Dobrovolnické centrum, které vzniklo již před několika lety, má zkušenosti s pomocí v krizových situacích, jako byla covidová pandemie nebo tornádo na jižní Moravě.

Chcete se stát dobrovolníkem po záštitou UP? Vyplňte formulář ZDE.

Hledáte dobrovolníky? Vyplňte formulář ZDE.

„Máme nejen spoustu ochotných dobrovolníků a dobrovolnic, ale také potřebné know-how pro efektivní a koordinovanou pomoc tam, kde je třeba, říká prorektorka pro komunikaci a studijní záležitosti Andrea Hanáčková. Univerzita úzce spolupracuje s integrovaným záchranným systémem, což umožňuje rychlé nasazení dobrovolníků.

Jeseník uklízí. Priorita je odklidit bahno z ulic, aby byly průjezdné

V současnosti má centrum zaregistrováno 250 dobrovolníků. „Máme zájemce i z dalších univerzit, například z Brna a Ostravy, kteří přijíždějí do Olomouce a společně s našimi dobrovolníky odjíždějí do zasažených oblastí,“ dodává Hanáčková. Vedle dobrovolníků se univerzitě podařilo zajistit 35 krizových interventů a psychologů, kteří jsou připraveni poskytnout telefonickou pomoc, a také 10 tlumočníků do polštiny.

Nabídka osobní/materiální pomoci

Olomoucký kraj ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje koordinuje dobrovolníky, kteří chtějí pomáhat regionům zasaženým povodněmi, ať už osobně nebo materiálně.

Pokud chcete pomoci i vy, stačí vyplnit formulář ZDE.

Podle Hanáčkové je stále potřeba mnoho dalších pomocníků. Hledají se zejména fyzicky zdatní lidé, kteří mohou pomoci s odklízením následků povodní. „Hledáme zejména silné mladé muže schopné fyzicky pracovat v postižených oblastech,“ vysvětluje.

Jeseník po povodni

Přestože fyzická práce je zásadní, potřebná je i jiná pomoc. „Naši dobrovolníci také provádějí monitoring – chodí dům od domu, ptají se lidí, co potřebují, a tato data zaznamenávají do speciální aplikace Českého červeného kříže, popisuje prorektorka. Tuto činnost často vykonávají i ženy, které nemohou vykonávat fyzicky náročnou práci.

Materiální pomoc Charity Olomouc

CO JE POTŘEBA:

  • Balená voda, trvanlivé potraviny: paštiky, masové konzervy, instantní pokrmy (polévky aj.), přesnídávky, piškoty, krekry, rýžové chlebíčky, cereálie, trvanlivé sladkosti, marmelády, čaje, káva, cukr, trvanlivé mléko
  • Hygienické potřeby: šampony, mýdla, sprchové gely, dámská hygiena, toaletní papír, pleny, vlhčené ubrousky
  • Úklidové prostředky: lopaty, hrábě, kolečka, kanystry na vodu, kýble, hadry, mopy, smetáky, smetáčky s lopatkou, gumové rukavice (i jednorázové), pytle na odpad (velké), saponáty, dezinfekční prostředky (Savo)

LIDÉ MOHOU JÍDLO I VĚCI NOSIT NA TATO SBĚRNÁ MÍSTA

  • Re-use centrum Druhá Dobrodruhá (Selské nám. 9/43, Olomouc – Chválkovice), od pondělí do pátku 8:00 - 18:00 hodin, v sobotu 9:00 - 12:00 hodin.
  • Obchod Dobrodruhá (Wurmova 5, Olomouc), od pondělí do pátku 11:00 – 16:00 hodin
  • Sběrné místo TSMO Andělská (Nové Sady), od neděle do pátku 9:00 – 13:00, 13:30 – 17:00 hodin
  • Divadlo na cucky v Café na cucky (Dolní nám. 23/42, Olomouc), od pondělí do pátku 8:00 – 20:00 hodin, v sobotu 9:00 – 21:00 hodin, v neděli 9:00 – 19:00 hodin
  • OC Galerie Moritz, dětská herna Kulíškov, 2. patro (8. května 465/24, Olomouc), od pondělí do neděle 9:00 – 19:00 hodin.


Další informace ZDE.

Zájemci se mohou přihlásit prostřednictvím formuláře na stránkách Dobrovolnického centra Univerzity Palackého. Koordinace dopravy do postižených oblastí je organizována tak, že každý dobrovolník dostane před odjezdem veškeré potřebné informace. „Kdokoliv se nám přihlásí, kontaktujeme ho večer před odjezdem a sdělíme mu, kam se má dostavit a co si má vzít s sebou,“ uzavírá Hanáčková.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: Petra Ševců
Spustit audio

Související