V Litovli už voda klesá, stoupá naopak v pondělí večer v Chomoutově

16. září 2024

V olomoucké čtvrti Chomoutov voda z řeky Moravy vystoupala nad výšku hrází. Uzavřena je silnice mezi Chomoutovem a Štěpánovem, i úseky ve městě. Později večer začala hladina v Chomoutově podle magistrátu klesat.

V olomoucké čtvrti Chomoutov již voda z řeky Moravy, na které od dnešního odpoledne platí třetí povodňový stupeň, vystoupala nad výšku hrází. Uzavřena je silnice mezi Chomoutovem a Štěpánovem, i některé úseky ve městě. Radnice o tom dnes informovala na sociálních sítích. Hasiči ve městě pomáhají zpevnit rozestavěné protipovodňové hráze v Nových sadech. Podle zástupců města platí pro celé území města varování před spodní vodou. Morava by se měla v Olomouci podle prognóz udržet pod hranicí dvacetileté vody, kulminovat by měla podle současných odhadů dnes večer.

Uzavřená silnice mezi Novými Sady a Holicí v Olomouci


Hladinu vody podle zástupců města zvýšil rychlý povrchový odtok. V oblasti Litovle a Střeně již klesá hladina řeky Moravy a na profilu Hynkov řeka kulminuje. "V Chomoutově očekáváme dotok na kulminační úrovni bez výrazného nárůstu hladiny," informoval dnes ČTK tajemník povodňové komise Jan Langr. Voda postoupila od Litovelského Pomoraví blíž k Chomoutovu během odpoledne. Morava se vylila z obou stran a uzavřela silnici vedoucí do Štěpánova. 

Už dopoledne byla uzavřena kvůli stoupající hladině řeky Moravy ulice U Rybářských stavů. Na Nových Sadech je nyní voda vylitá na levém břehu v polích a uzavřela Keplerovu ulici a komunikaci číslo 570 spojující Nové Sady s Holicí. Hasiči tam preventivně zpevňují hráz na pravém břehu Moravy, kterou buduje Povodí Moravy jako další část protipovodňové ochrany Olomouce.

Uzavírka ulice U Rybářských stavů v Olomouci


Zástupci města také uvedli, že podle předpokladů se v níže položeném území objevují průsaky spodní vody či přirozený rozliv. Kvůli značnému podmáčení i nadále platí zákaz vstupu do lesů. Podařilo se však obnovit dodávku elektřiny v prameništi Litovel, které již znovu dodává pitnou vodu i do Olomouce, doplnili zástupci radnice. Kromě opatření v souvislosti se záplavami ve městě poskytla radnice hasičům k dispozici neředínské letiště, odkud ve večerních hodinách vyrážejí dva vrtulníky s humanitární pomocí na sever Olomouckého kraje do postižených oblastí.

Pytlování v Chomoutově

Třetí povodňový stupeň, který se vyhlašuje od úrovně 430 centimetrů, překročila řeka v Olomouci před 13:30, kolem 17:00 již voda dosahovala 457 centimetrů. Tajemník povodňové komise již dříve uvedl, že by měly všechny hráze držící Moravu s výjimkou Chomoutova ve svém korytě vydržet. Také podle vodohospodářů je předpověď Českého hydrometeorologického ústavu pro řeku Moravu v Olomouci příznivá.
V Olomouci se v tuto chvíli neplánuje omezení provozu základních ani mateřských škol, v úterý a ve středu však bude uzavřena budova Vrchního soudu v Olomouci, která leží v bezprostřední blízkosti náplavky.

Možná pomoc dobrovolníků a dárců 

Lidé na Olomoucku mohou záplavami zasaženým oblastem pomoci materiálními dary. Chybí balená voda, potraviny nebo hygienické a čisticí prostředky, které od dárců přijmou tři sběrná místa Potravinové banky a Charity v Olomouci. Vítaní jsou i dobrovolníci, kteří se mohou hlásit v dobrovolnickém centru Univerzity Palackého v Olomouci. Posláni budou do nejzasaženějších obcí na Jesenicku a Šumpersku. Vyplývá to z tiskových zpráv Potravinové banky v Olomouckém kraji, Univerzity Palackého a Arcidiecézní charity Olomouc. 

Finanční sbírky organizují všechny neziskové organizace v ČR. Na kontech se už sešly miliony korun. Také Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) vyhlásila materiální sbírku pro pomoc lidem zasaženým povodněmi. 

Vrchní soud v Olomouci kvůli povodňovému nebezpečí uzavře v úterý a ve středu svou budovu, leží u Moravy. 

Spustit audio