Voda z řeky Moravy zaplavila přes noc větší část Litovle na Olomoucku. Hladina stále stoupá

16. září 2024

Povodňová vlna v noci na dnešek dorazila z Jeseníků do střední části Olomouckého kraje, kde se postupně zvyšují hladiny vodních toků. Na řadě míst platí třetí stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení. V Litovli na Olomoucku voda zaplavila část města.

V Přerově nad ránem kulminovala řeka Bečva, z koryta se do ulic města nevylila a její hladina by už měla klesat. V nedalekých Troubkách, jejichž obyvatelé byli v neděli kvůli hrozbě záplav vyzváni k evakuaci, je situace zatím klidná.

Jakými cestami se lidé mohou dozvědět víc, kam se obracet s dotazy či žádostmi o pomoc?

V Olomouci platí druhý stupeň povodňové aktivity, který značí pohotovost. Řeka Morava se tam drží v korytě. Na severu Olomouckého kraje hladiny vodních toků v neděli kulminovaly a už jsou na odtoku. ČTK dnes informaci získala z údajů radnic a Českého hydrometeorologického ústavu.

Předpověď počasí pro Olomoucký kraj na pondělí 16. září 2024

Převážně zataženo a déšť, postupně občasný déšť nebo přeháňky. Večer ustávání srážek a v závěru i protrhávání oblačnosti. Nejvyšší teploty 14 až 17 °C, na horách 9 až 13 °C. Mírný, přechodně až čerstvý severní až severozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 m/s (55 km/h). Vítr se odpoledne bude měnit na severovýchodní.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Voda z rozvodněné Moravy v neděli večer zaplavila několik ulic v Litovli. Hasiči v některých částech města evakuovali a zachraňovali obyvatele. V městě jsou zatopené silnice.

Morava v Moravičanech nad Litovlí kulminovala v neděli před půlnocí na 441 centimetrech a poté začala klesat. Nad ránem měla 417 centimetrů. Třetí povodňový stupeň v Moravičanech platí při 300 centimetrech a extrémní při 454 centimetrech. Starosta Litovle Viktor Kohout na sociálních sítích upozornil, že desetitisícové město zatím vyhráno nemá, jelikož do řeky Moravy se pod měřicím čidlem v Moravičanech vlévá Třebůvka. "Z Moravičan to sem jde zhruba osm hodin. Kulminace se posunuje na 14hodin," uvedl.

Laguna u Moravičan a velitel zásahové jednotky hasičů Přemysl Crha

Hladina řeky Moravy v Olomouci-Nových Sadech je nyní na 391 centimetrech, druhý stupeň platí od 390 centimetrů. V úterý ráno má překročit hranici 3.stupně. Klidná je situace v Přerově, kde Bečva časně ráno kulminovala.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio