Charitní projekt, nebo ochrana historických budov? Památkáři rozhodují o osudu kláštera v Prostějově

2. říjen 2018

Památkáři řeší přestavbu kláštera Milosrdných bratří v Prostějově. Olomoucká Arcidiecézní charita v něm chce otevřít léčebnu pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Projekt počítá se zbouráním jedné z budov a postavením moderní stavby na jejím místě. Jenže celý areál je kulturní památkou. Prostějovští památkáři s nápadem souhlasí, vyjádřit se k němu musí ještě olomoucký ústav.

S Markem Perůtkou, vedoucím oddělení památkové péče prostějovského magistrátu, vstupujeme do jedné z budov v areálu kláštera Milosrdných bratří v Prostějově. „Tohle je ten prostor na rozhraní staré barokní části, přestavěné v 19. století, a ty schody nahoru už jdou do té přístavby,“ popisuje památkář.

Prostory bývalého kláštera Milosrdných bratří v Prostějově

Budova, ve které stojíme, sloužila dříve jako nemocnice a později domov důchodců. Je členitá a do patra vedou dlouhé schody. Projektanti ji navrhují zbourat a postavit místo ní moderní stavbu. Samotný klášter pak zrekonstruují. „Tady není absolutně žádná možnost nějakého bezbariérového propojení,“ vysvětluje důvod Perůtka.

Verdikt padne v Olomouci

K návrhu se teď musí vyjádřit olomoucký Národní památkový ústav. „Památková rada, což je poradní orgán ředitele, dostala k posouzení studii na adaptaci kláštera Milosrdných bratří v Prostějově. Protože ještě není hotový zápis, závěry vám ještě nemůžu říct,“ uvedl jeho ředitel František Chupík s tím, že stanoviskem se řídit nemusí, ale pravděpodobně k němu přihlédne.

Upozorňuje ale na to, že už dříve se na budově z dotací ministerstva kultury opravila střecha: „Je to dost mimořádný případ, protože pokud ministerstvo v minulosti přispělo na střechy, tak předpokládám, že přispělo na to, aby se ta památka zachovala.“

Prostory bývalého kláštera Milosrdných bratří v Prostějově

Podle Perůtky by to ale nemělo být překážkou ve snaze klášter zachránit. „Tento areál už dnes vůčihledě chátrá, víc než deset let je naprosto bez využití a opuštěný. To se velice významně podepisuje na jeho stavu,“ dodává s tím, že přestavba by areálu zachovala jeho původní účel – zůstal by místem, kde se charita stará o potřebné.

autor: tas
Spustit audio