Chci dobře využít čas, který na Zemi mám, říká žena mnoha profesí Marie Šuláková

Marie Šuláková je matka pěti synů, která si prošla různými profesemi. Psala do novin, natáčela reportáže, mluvila do rádia, vyzkoušela si i roli asistentky senátora.

„Novinářkou jsem se vlastně stala náhodou. To když někoho hledali do týdeníku v Přerově. Tehdy mě šéfredaktor poslal do města, abych si vymyslela téma. Vůbec jsem nevěděla, o čem budu psát. Inspirovala mě posprejovaná Neptunova kašna. Článek se líbil a moje kariéra začala,“ vzpomíná na začátek 90. let.

Další zkušenosti přišly s prací v olomouckém studiu Českého rozhlasu. „Rozjížděla jsem pořad Kraj na dlani, Němé svědky. Natáčení mě zavedlo do obcí po celém regionu. A protože jsem sama z vesnice, pocházím z Veselíčka, byla mi ta témata blízká,“ říká. Po čase se Marie stala zprávařkou.

Marie Šuláková (vpravo)

Od novinařiny si odskočila do senátu. Pracovala jako asistentka a jak sama říká, i v této roli hlavně hodně mluvila s lidmi. Na čas se pak ocitla na volné noze. „Zapojovala jsem se do různých projektů.  Pátrala jsem ve starých kronikách, sepisovala příběhy vesnických památek, domů i lidí. Spoluorganizuji  veřejné čtení pohádek v rámci kampaně Celé Česko čte dětem,“ vypočítává Marie.

Poslední dva roky spojila s organizováním kulturních akcí v Lipníku nad Bečvou. „Pracuji ve Středisku volného času. Chystám program kulturních akcí, sháním zajímavé hosty, témata, která osloví všechny generace, organizuji přednášky a taky hodně moderuji. A znovu si hodně povídám s lidmi, jak to mám ráda,“ dodává Marie Šuláková.

K  zaměstnání si přibrala další aktivitu. Od nového roku objíždí české a moravské farmáře a hledá příběhy lidí, kteří něco v životě dokázali. „Neplánuji, co bude dál. Já musím žít tím přítomným životem. Myslet na ten čas, který na Zemi mám. A umět jej využít. To je můj cíl do budoucna. Strávit tady ten čas dobře,“ uzavírá Marie.

autor: zem
Spustit audio