Chlapci z ukrajinského dětského domova opouští svůj dočasný azyl na Svatém Kopečku a vrací se domů

5. říjen 2022 14:33

Zhruba sedm měsíců strávili chlapci z ukrajinského dětského domova Bortnyky v České republice. Nejprve v Loukově nedaleko Bystřice pod Hostýnem. Poté na olomouckém Svatém Kopečku. Nyní jejich pobyt v Česku končí a vrací se v těchto dnech zpátky na Ukrajinu.

V budově olomouckých Arcibiskupských lesů a statků na Svatém Kopečku byli chlapci z dětského domova od června, v místě navštěvovali i školu a chodili k lékařce. Ještě předtím byli od března v obci Loukov. Mnohým lidem, kteří jim v Česku pomáhali, za tu dobu přirostli k srdci.

Snadno se neloučilo ani pracovníkům olomoucké arcidiecézní charity. „Samozřejmě jsem šťastný, že se to celé podařilo. Na začátku byl velký strach, obava, protože ty rakety dopadaly blízko, takže když jsme je sem dostali, tak se nám velice ulevilo. Jsou tu od 11. března. No a teďka to loučení je smutné,“ potvrzuje ředitel olomoucké arcidiecézní charity Václav Keprt.

„Jsou tu od 11. března. No a teďka to loučení je smutné.“
Václav Keprt, ředitel olomoucké arcidiecézní charity

Přestože konflikt na Ukrajině přetrvává, ředitel dětského domova Ruslan Markiv se s chlapci rozhodl vrátit zpátky. Dětem prý totiž jejich rodná země chyběla. Zázemí v Bortnykách podle něj naštěstí zůstalo neporušené, a tak se mají kam vrátit. Ruslan Markiv sedm měsíců strávených v Česku označuje za nezapomenutelné, chlapci z dětského domova se tady podle něj setkali s velkou mírou solidarity. Našli si také nové kamarády a naučili se trochu česky. Někteří dokonce velmi dobře.

A třeba jedenáctiletý Svatoslav by v Olomouci nejradši zůstal. „Netěším se tam, je nám tady dobře,“ říká.

Část z 28 chlapců dětského domova už se na Ukrajinu vrátila, jde o ty starší, kteří začali chodit na střední školu nebo učiliště.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související