Chlebové vdolky na Smrtnou neděli
Další obyčeje z dob našich babiček, které připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření, jsou spojené s nadcházející postní nedělí, kdy se chodilo na obchůzku se smrtholkou a lítem a děti odměnou dostávaly třeba chlebové vdolky.
- 1 kg hladké pšeničné mouky
- 1 /4 vody
- sůl
- 4 dkg droždí
- 1 střední cibule
- sádlo
- hrubá sůl
- kmín
- domácí klobása
Z mouky, droždí, soli, kmínu a vody zaděláme tuhé chlebové těsto. Těsto dáme vykynout na teplé místo alespoň na dvě hodiny. Potom z těsta vytvoříme malé, stejně velké kuličky. Z těch pak dlani uděláme placičky a rozložíme je ve větších vzdálenostech na vymazaných plech. Posypeme nahrubo nakrájenou cibuli, nakrájenou klobáskou, řádně pomažeme sádlem a posypeme hrubou soli a kmínem. Upečeme dozlatova ve vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.