CHOPN: kde se vzala, jak se potvrdí a kdo je v riziku?

6. červen 2024

V porovnání například s astmatem nebo tuberkulózou se může Chronická Obstrukční Plicní Nemoc stále jevit jako relativní novinka. Pacientů s diagnózou CHOPN ovšem jednak neustále přibývá,  především je ale mezi námi zřejmě mnoho těch, kdo o ní nevědí, a přesto ji velmi pravděpodobně mají.

„Dnes máme velkou oporu ve vyšetřovacích metodách a v dobré diagnostice. Dříve se mohlo stát, že byla zkrátka diagnostikována obecnější nemoc chronická bronchitida anebo rozedma plic. Hlavní podstatný rozdíl dnes přináší metoda spirometrie,“ vysvětluje prof. MUDr. Milan Sova z České aliance proti chronickým respiračním onemocněním.

Balíčkoroky a cétéčko 

Balíčkorok je výraz, který se používá v souvislosti s odhadováním množství vykouřených cigaret u konkrétního člověka za delší časové období. Například 20 balíčkoroků znamená, že člověk dlouhodobě kouří (nebo i dříve kouřil) třeba:

  • po dobu 20 let jeden balíček (20 cigaret) denně,
  • nebo po dobu 10 let dva balíčky (40 cigaret) denně,
  • nebo po dobu 5 let čtyři balíčky (80 cigaret) denně  a podobně.

Vzorec pro výpočet prokouřených balíčkoroků je následující (za předpokladu, že jedna krabička obsahuje 20 cigaret):

Počet balíčkoroků = (počet vykouřených cigaret za den / 20) × počet let kouření 

Preventivní screeningové vyšetření dýchacích funkcí a zobrazení nízkodávkovým (low-dose) CT by tedy měl pacient či jeho praktický lékař zvažovat třeba právě v případě takovéto „kuřácké kariéry“.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio