Chrám, který Olomoučané nikdy nenechali upadnout. Pojďte na prohlídku sv. Mořice v Olomouci

30. říjen 2022

Kostel sv. Mořice v Olomouci slouží křesťanům už osm století. Za tu dobu prošel mnoha změnami. Opakovaně vyhořel a musel být rekonstruován. Olomoučané však nikdy nenechali svůj kostel upadnout.

V pořadu Přímo z místa si prohlédneme jeho interiér a také se podíváme na pár zajímavostí v exteriéru kostela. Vystoupáme i na jižní věž a povíme si něco o krásném výhledu z věže.

Nejen díky tomu se může tento kostel pochlubit několika výjimečnostmi. Patří mezi ně například slavné Englerovy varhany, které budou po právě probíhající rekonstrukci ještě výjimečnější.

Letos na jaře probíhal v okolí kostela také záchranný archeologický průzkum. V pořadu vás seznámíme s novými poznatky o místním zrušeném hřbitově.

autor: Marek Chvátal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.