Co bude v roce 2023? Pro většinu provozovatelů zimních stadionů kvůli energiím velká neznámá

21. srpen 2022 16:22

Vysoké ceny energií se promítají také do provozu některých zimních stadionů v Olomouckém kraji. Například ve Šternberku se zatím kvůli rostoucím nákladům nepustili ani do výroby ledu. Jinde se sice bruslí, provozovatelé ale většinou mají smlouvy s dodavateli uzavřené jen do konce roku. I když se najdou i výjimky.

„Město Olomouc má díky soutěži na burze pro sebe a městské organizace danou vysoutěženou cenu dodávky elektrické energie až do konce příštího roku. To znamená, že výrobě ledu v Olomouci se aktuální růst cen energie na trhu elektrické energie nedotkne. Samozřejmě to další období vyhlížíme se značnou nejistotou,“ uvádí mluvčí magistrátu Jana Doleželová.

Jinde ale prudký nárůst cen energií řeší. Například ve Šternberku je zatím tamní zimní stadion bez ledu. Jeho majitel Jan Trunda Českému rozhlasu telefonicky potvrdil, že důvodem jsou vysoké náklady na jeho výrobu. Komentovat ale situaci nechtěl.

„Město Olomouc má díky soutěži na burze pro sebe a městské organizace danou vysoutěženou cenu dodávky elektrické energie až do konce příštího roku.“
Mluvčí olomouckého magistrátu Jana Doleželová.

Z vývoje cen energií mají obavu například i v Uničově. Potvrdil jednatel společnosti, která tamní zimní stadion provozuje, a zároveň uničovský zastupitel za ODS Jaroslav Petřík. „Sezonu rozjíždíme podle standardních podmínek, řekněme s mírným zdražením pro komerční pronájmy a pro provoz. Od roku 2023 ale zatím máme velkou nejistotu, protože město nemá uzavřenu smlouvu s dodavatelem energií,“ uvádí Petřík.

Naplno se bruslí i v Prostějově, ani tam ale podle mluvčí Jany Gáborové zatím město nemá od ledna zajištěného dodavatele. „Zatím máme souvislosti s výrobou ledové plochy fixovány ceny elektrické energie do konce roku, ale nového dodavatele elektřiny a plynu stále nemáme. To znamená, že jaké budou ceny a co bude po Novém roce, v tuto chvíli nemůžeme predikovat,“ zmiňuje Gáborová.

Se zdražováním počítají i v Přerově

Podobná situace je podle mluvčí Lenky Chalupové i v Přerově, kde od ledna počítají se zdražováním. „Do konce roku zůstanou tedy pro uživatele stejné, tedy nezdraží se. Ale od ledna roku 2023 počítá společnost sportoviště se zdražováním. Kalkulaci ale ještě nemá, takže částku zatím nevíme,“ říká Chalupová.

Energie mají jen do konce tohoto roku zajištěné i v Šumperku.

Spustit audio