Co nejméně pacienta zatížit, přitom ale dodržet potřebný rozsah výkonu. I o to jde v dnešní chirurgii

21. září 2023

Stále častěji slýcháme o robotické asistenci při operacích, o nahrazování chirurgických výkonů endoskopickými sondami, ba i využívání možností umělé inteligence v medicíně. Chirurgovy ruce, jeho zkušenou práci i s veškerými novými postupy a instrumenty ovšem budeme ještě dlouho potřebovat.

„Třeba takové náhlé příhody břišní, spočívající často v neprůchodnosti střeva, se řeší mechanicky, chirurgovým zásahem. Nejen takovéto případy proto budou nadále těžit z práce chirurgů,“ vysvětluje přednosta I. chirurgické kliniky FN Olomouc docent Dušan Klos.

Stejně tak se, věřme, bude nadále vyvíjet také nechirurgická terapie onkologických nálezů. Odborníci onkochirurgové, kteří, lze-li to, mají za úkol dané útvary z těla vyoperovat, jsou ale samozřejmě také zapotřebí.

Ani málo, ani moc 

Operovat účinně a často radikálně (resekce zhoubných nálezů s potřebnou částí i okolní tkáně), přitom ale tak, aby pacient ze zákroku profitoval, ale nebyl jím zatížen přespříliš, je velkým a dlouhodobým úkolem chirurgie.

Koneckonců u „obyčejných“ zákroků třeba na žlučníku je trend podobný: při laparoskopické cholecystektomii totiž jde právě tak o to vyoperovat nemocný žlučník a využít k tomu jen ony laparoskopické vpichy namísto velkého řezu do břicha s vyhlídkou brzké rekonvalescence a dalších výhod méně invazivních zákroků.

Na tyto a další otázky se snažil v pořadu Apatyka odpovědět Dušan Klos, přednosta první chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.