Co se stalo, je mi strašně líto, říká starostka Města Libavá. Jak situaci okolo její rezignace vnímají obyvatelé obce?

21. září 2023 10:24

Nezávislá starostka Města Libavá na Olomoucku Štěpánka Tichá rezignuje k 30. září na svoji funkci. Zklidnit tak prý chce atmosféru v obci. Tu rozjitřila její obžaloba ze zpronevěry 400 tisíc korun z obecních peněz. Dopustit se jí podle policie měla nejen starostka, ale taky její dvě podřízené, účetní a pokladní.

„Je mi to strašně líto. To, co se stalo... Je to pochybení, já to chápu. Ale i přesto, já jsem udělala takový kus práce,“ říkala se slzami v očích starostka Tichá, které hrozilo za zpronevěru pětileté vězení. Protože se ale k činu přiznala, litovala ho a uhradila škodu, zprostila ji státní zástupkyně obžaloby.

Poté, co se stalo, se již necítím šťastná na své pozici. Už bych asi nedokázala tu obec vést tak, jak by to mělo být.
Štěpánka Tichá, starostka Města Libavá

Teď se Tichá rozhodla rezignovat na funkci starostky. „Obec jsem vybudovala a vedla jsem ji s nejlepším vědomím a svědomím. Ale poté, co se stalo, se již necítím šťastná na své pozici. Už bych asi nedokázala tu obec vést tak, jak by to mělo být,“ uvedla Tichá. „V současné době je to moje konečné rozhodnuté,“ dodala.

Opozice požaduje víc než rezignaci na post starostky

Podle Tiché z úřadu odchází i pokladní a účetní, které byly obviněné spolu s ní. Napjatá politická situace v obci se tím ale neuklidnila. Tichá si totiž ponechává mandát zastupitelky.

„Což v této situaci poměr sil vůbec nemění. Pozice jako taková už nemá možnost a nemá prostor, aby prosadila nějaké kontroly a účetní závěrky. Navíc opozice není ani v žádném kontrolním nebo finančním výboru. Od začátku nás k tomu nikdo nepustil,“ je přesvědčená opoziční zastupitelka Oldřiška Valtošová. „Teď oslovíme všechny její partnery s tím, aby odstoupili sami ze zastupitelstva,“ doplnila Valtošová.

O novém starostovi by mělo rozhodnout zastupitelstvo, termín jednání ale zatím ještě nebyl stanovený.

Co si o kroku Štěpánky Tiché myslí místní obyvatelé? I to si poslechněte ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související