David Hrbek a jeho Papoušek zalitý v ajerkoňaku. Přijďte na besedu

Papoušek zalitý v ajerkoňaku – pod tímto bizarním názvem se skrývá nejen jedna z krátkých humorných povídek olomouckého moderátora, spisovatele a lektora Muzea umění v Olomouci Davida Hrbka, ale také dvoudílný cyklus příběhů popisujících hříchy mládí i dospělosti, který uvedeme v Setkání s literaturou. Už v úterý 17. ledna v 18:00 hodin se s Davidem Hrbkem v Českém rozhlase Olomouc bude konat beseda, kterou povede Dita Vojnarová.

Olomoučanům je David Hrbek dostatečně znám. Pochází z intelektuální rodiny, která je už po několik desetiletí spjatá s kulturním životem Olomouce a židovskou obcí.

Osmačtyřicetiletý David Hrbek vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a sedm let vyučoval na Slovanském gymnáziu. V roce 2000 nastoupil jako lektor animací do Muzea umění v Olomouci.

Od roku 2003 má vlastní talkshow ve Švandově divadle v Praze, ve které byly jeho hosty nejen významné české osobnosti - Václav Havel, Hana Hegerová, Jiří Grygar, Libor Pešek a další - ale rovněž zahraniční hvězdy, např. Suzanne Vega nebo Lou Reed. V současné době pořádá David Hrbek talkshow v olomouckém Divadle hudby.

David Hrbek publikoval tři knihy rozhovorů – Šumný Vávra (interview s architektem a hercem Davidem Vávrou), Všechno je sázka (přepis dvanácti vybraných rozhovorů ze Švandova divadla) a Někdy je ráj (rozhovor s fotografem Robertem Vanem). V roce 2010 vydal knihu povídek Dvacet zářících drahokamů. Český rozhlas Olomouc podle ní v roce 2012 natočil čtyřdílnou četbu na pokračování nazvanou Zářící drahokamy.

Využijte příležitosti setkat se v úterý 17. ledna s moderátorem Davidem Hrbkem v nezvyklé roli zpovídaného a vyslechnout si některou z jeho povídek v podání Dity Vojnarové.

David Hrbek

Kdy si můžete povídky Davida Hrbka poslechnout v našem vysílání?

21. 1. 2017 18,00 Setkání s literaturou
David Hrbek: Papoušek zalitý v ajerkoňaku (1/2)Hříchy mládí i dospělosti v několika příbězích: Papoušek zalitý v ajerkoňaku, Laurel a Hardy na život a na smrt, Jak nás rodiče učili kouřit.
V režii Tomáše Soldána účinkuje Petr Kubes.

28. 1. 2017 Setkání s literaturou
David Hrbek: Papoušek zalitý v ajerkoňaku (2/2)
Hříchy mládí i dospělosti v několika příbězích: Ode dneška už jenom na čůrání, Chleba s hořčicí, Martina.
V režii Tomáše Soldána účinkuje Petr Kubes.

David Hrbek také hraje v olomoucké rockové skupině Tak co, kde nejen zpívá a hraje na basyktaru, ale je také, spolu s Markem Novotným, autorem většiny jejích textů.

autoři: sul , pese
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.