Dějiny 20. století jinak. Na střední a severní Moravě se učí z komiksu

12. září 2013

Nová učebnice soudobých dějin i se stostránkovým komiksem čeká na studenty středních škol už v tomto roce. Přípravu zajistila katedra historie olomoucké filozofické fakulty. Cílem je oživit výuku dějepisu a informace podat poutavou formou.

Součástí učebnice je také stostránkový komiks, ve kterém je každému roku minulého století věnována jedna strana. Podle garanta projektu, děkana olomoucké filozofické fakulty Jiřího Lacha si v současné době studenti už s běžnou učebnicí nevystačí.

„Ten komiks je nutně výběrový, provokativní, používá historickou zkratku. Jednotlivé obrázky, které pokrývají celé dvacáté století, mohou pomoci učiteli navodit určité téma. Není to v žádném případě kritický materiál, ale komiks se jako žánr při popularizaci určitých problémů osvědčil v řadě disciplín,“ myslí si Lach.

„Náš komiks je originální v tom, že je v podstatě nejkompaktnější pro výuku dějin v českých zemích a na Slovensku,“ doplňuje Jiří Lach.

Multimediální učebnici s interaktivními doplňky a mapami včetně stostránkového komiksu garantovali odborníci z olomoucké filozofické fakulty. Do projektu se zapojilo 50 středních škol v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Nové učebnice čekají také na Slovanském gymnáziu v Olomouci. Podle učitelky dějepisu Ivany Žádníkové je využije také v seminářích s letošními maturanty.

„Ve třetím nebo čtvrtém ročníku se učí celé dvacáté století, tedy nejenom české a československé dějiny, ale i ty světové, takže na ty české a československé tam nebylo tolik prostoru. Hlavně je potřeba věnovat se poválečnému období, aby studenti pochopili, co byl totalitní systém. Tento projekt má výuku obohatit a je možné ho uplatit i v seminářích.“

Komiks i učebnice vyjdou v nákladu 2500 kusů, k dispozici jsou i webové stránky projektu, kde jsou interaktivní mapy a pracovní listy pro výuku. V jedenáctičlenném autorském týmu jsou zástupci několika kateder filozofické fakulty, univerzitního archivu, Vlastivědného muzea, Slezského zemského muzea v Opavě a Ústavu pro studium totalitních režimů.

autor: bam
Spustit audio