Dělníci u Prosenic opravují trať po srážce dvou nákladních vlaků. Brzy budou vlaky jezdit bez zpoždění

28. leden 2022

Do týdne by vlaky na hlavním železničním koridoru z Čech na sever Moravy měly jezdit bez zpoždění. Správa železnic totiž už druhým týdnem opravuje trať u Prosenic na Přerovsku.

Trať v polovině ledna poškodila srážka dvou nákladních vlaků. Škody se vyšplhaly přes 21 milionů korun a spoje tam teď musí jezdit v omezeném režimu. 

„Samotná výhybka je uložena na těchto pěti plošinových vozech, na kterých přijela z Prostějova od dodavatele,“ ukazuje přednosta Správy železnic Miroslav Volek na desítky betonových pražců, které teď speciální dvoucestný bagr překládá na připravený makadam. Výhybka bude 66 metrů dlouhá a její celková váha činí 77 tun.

Opravné práce na železniční trati u Prosenic

„Aktuálně se pokládá srdcovková část, na kterou se pak namontují kolejnice. A tento jeden díl bude velkým kolejovým jeřábem vložen na místo,“ doplňuje Volek.

Dělníci z místa havárie už odřezávají poslední zbytky poškozených kolejnic, tak aby místo nich mohli namontovat nové. „Během víkendu by měly probíhat hlavní práce při sestavování a usazování výhybky. Potom bude potřeba upravit kolejový svršek a ve finále také srovnat kolejové vedení,“ vysvětluje mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Opravné práce na železniční trati u Prosenic

Vlaky místem nehody projíždějí jen sníženou padesátikilometrovou rychlostí, zpoždění podle Dušana Gavendy jsou přesto jen minimální. „Práce probíhají každý den včetně víkendu a využívá se celý den. U prací, kde je to možné, se opravuje i ve večerních nebo nočních hodinách,“ říká Gavenda.

Nehodu stále řeší drážní inspekce i policie, a to pro podezření z obecného ohrožení. Nikoho zatím neobvinila. „V současné době shromažďujeme a vyhodnocujeme podklady. Věc nadále prověřujeme,“ potvrzuje její mluvčí Libor Hejtman.

Pokud dělníci kompletaci kolejí zvládnou v průběhu víkendu, mohl by být podle Správy železnic provoz na trati plně obnovený v polovině příštího týdne.

autor: kra
Spustit audio