Dělníci v Zábřehu začali se stavbou nové základny pro zdravotnickou záchrannou službu

12. prosinec 2022

Lepší a modernější zázemí budou mít záchranáři v nové základně, kterou v těchto dnech začali stavět dělníci v Zábřehu. Na investici za zhruba 25 milionů korun získal Olomoucký kraj prostředky z fondů Evropské unie. Pozemek hejtmanství prodala zábřežská radnice.

Stavba budoucí základny pro záchranáře, která bude stát na kraji Zábřehu mezi Postřelmovskou ulicí a železniční tratí, je už ohraničená plotem, stavbaři před něj navážejí materiál. Práce sleduje i lidovecký starosta Zábřehu František John.

„Ta parcela se nabízela pouze pro tento záměr, protože je to na kraji města, což je samozřejmě velmi výhodné. Ať už z toho pohledu, že když bude záchranka vyjíždět mimo město, tak velice rychle najede na rychlostní komunikaci 44 a samozřejmě v případě, že bude zasahovat někdy ve městě, je nedaleko od největšího zábřežského sídliště Severovýchod,“ uvádí John.

Dokončení koncem příštího roku

Zatím mají záchranáři výjezdovou základnu v pronajatých prostorech ve Smetanově ulici. To, že přesídlí do vlastní budovy, je podle starosty pro město dobrá zpráva. „Samozřejmě to vítáme. Zajištění lékařské péče nejenom té obecné, ale i v těch mimořádných situacích má své pevné místo,“ odpovídá starosta.

Jak říká náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák z ODS, novou základnu pro zábřežské záchranáře budou dělníci stavět celý příští rok. „Podle smlouvy je udávané dokončení do konce příštího roku, ale už teď máme hlášeno prodloužení smlouvy z důvodu nevyhovujícího podloží a většího objemu prací. Nemělo by to být ale příliš dlouhé a všechny tyto nové záležitosti budou řešeny prostřednictvím dodatků ke stávající smlouvě,“ popisuje Horák.

Nové základny zdravotnické záchranné služby plánuje Olomoucký kraj v budoucnu postavit i ve Šternberku, Jeseníku nebo v Prostějově.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio