Dětí s očními vadami je víc než dřív. V Přerově kvůli tomu začala fungovat dětská oční ambulance

7. listopad 2023 15:05

V některých nemocnicích přibývá malých pacientů s očními vadami. Lékaři v té souvislosti mluví o epidemii krátkozrakosti u dětí v pubertě. U mladších ročníků pozorují nárůst případů dalekozrakosti nebo šilhání. V přerovské nemocnici kvůli zvýšené poptávce otevřeli novou dětskou oční ambulanci.

„Neviděl jsem pořádně na tabuli,“ popisuje třináctiletý Matěj, jak si ve škole všiml, že má problémy se zrakem. „Je to asi tak tři měsíce, co se mu zhoršil znak. Bylo mi vysvětleno, že to je tzv. pubertální vada, takže s přibývajícím věkem, paní doktorka říkala, že dostane brýlemi,“ říká Matějova matka Eva, se kterou přišel do oční ambulance v přerovské nemocnici.

Podobných případů dětských pacientů trpících krátkozrakostí podle očních lékařů přibývá. „Dříve se děti nesoustředily až tak nablízko, v současné době to souvisí s používáním mobilních zařízení, tabletů a podobně. Nárůst tam opravdu je,“ potvrzuje doktorka přerovské nemocnice Miriam Chlupová.

Dříve se děti nesoustředily až tak nablízko.
Miriam Chlupová, doktorka přerovské nemocnice

Náctiletých s krátkozrakostí přibývá, zároveň ale chybí dětští oční lékaři. I proto v přerovské nemocnici otevřeli novou specializovanou ambulanci určenou právě těmto pacientům. „Přijímáme pacienty, kteří mají žádanku od praktického lékaře. Nejčastěji se na nějakou oční vadu přijde při pravidelných kontrolách ve třech, pěti letech,“ dodává Chlupová.

V ambulanci se také věnují specializované péči o novorozence a děti v předškolním věku. Ty častěji trápí jiné oční potíže než děti v pubertě.

„Od novorozeneckého věku jsou to nejčastěji děti s neprůchodností slzných cest a pak s nějakými infekty. Velkou skupinou jsou také děti předškolního věku, které mají dalekozrakost. Ta bývá často spojena se šilháním a také je u ní riziko tupozrakosti,“ popisuje oční lékařka, podle které je proto u takových pacientů velmi důležité vadu včas zachytit a léčit.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio