Digitální fotografii jsem nevěřil, říká Vladislav Galgonek

18. červenec 2016

Vladislav Galgonek, legenda olomoucké zpravodajské fotografie, oslavil 14. května letošního roku 70 let. Přes polovinu svého života byl reportérem olomoucké ČTK.

Během své kariéry fotografoval například ve Vatikánu jmenování Miloslava Vlka kardinálem, dále byl jako jediný reportér přítomen audienci Václava Havla u papeže Jana Pavla II., kterého zvěčnil i při návštěvě Olomouce.

Za slavný snímek smějícího se Svatého otce při vystoupení katolické mládeže získal Czech Press foto, nejprestižnější novinářskou cenu v České republice.

Mezi své nejzajímavější cesty řadí Vladislav Galgonek i návštěvu japonského císaře Akihita v roce 1996. „Měl jsem možnost v císařském paláci vyfotit pár záběrů a byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. Kamarád mě také léta zve do Britské Columbie, která leží na jihozápadě Kanady. Její přírodní krásy už asi kvůli létům obdivovat nebudu,“ vzpomíná.

Vladislav Galgonek je znám také svými kaskadérskými kousky. „O některých bych se raději ani nezmiňoval, protože byly nebezpečné, ale to si člověk uvědomí až zpětně. Vždycky jsem rád fotografoval věci z nadhledu, tehdy ještě neexistovaly drony nebo velké teleobjektivy, proto jsem si pomáhal tím, že jsem vyšplhal na stožáry vysokého napětí třeba i do výšky čtyř metrů,“ uvedl fotograf.

Vladislav Galgonek

Přechod na digitální fotografii byl pro Vladislava Galgonka těžký. „Z počátku jsem digitální technice nevěřil a nevěděl jsem, jestli si zvyknu. Musím ale říct, že jsem zpětně rád, že tato éra přišla a doufám, že se ještě v této oblasti budu zdokonalovat,“ říká.

autor: cho
Spustit audio