Díky kůrovci se v Dolanech chystají obnovit někdejší rozhlednu na Jedové

13. únor 2019

Na vrcholu Jedové v podhůří Nízkého Jeseníku vyroste nová rozhledna. Svým způsobem se o to zaslouží v poslední době tolik proklínaný kůrovec. Škůdce doslova vymýtil lesy v okolí obce Dolany na Olomoucku. Obec se toho využila a rozhodla se obnovit kdysi oblíbenou turistickou atrakci v bývalých Sudetech, která byla trnem v oku německé armádě i socialistickým úřadům.

Starými dokumenty se přehrabuje starosta Rudolf Pečínka za Starosty a Nezávislé a ukazuje mi zažloutlou fotku původní dřevěné rozhledny z 30. let minulého století. Na území tehdejších Sudet ji paradoxně postavil Klub československých turistů. Za šanci na obnovenou rozhlednu může podle něj právě kůrovec.
„Je potřeba využít situace, která je. Kůrovec nám přinesl obrovské problémy, ale na druhou stranu úmysl uvažovat o obnovení rozhledny tady byl a realizoval by se až v době mýtní těžby, takže se to tím urychlilo,“ říká starosta Pečínka.

Část peněz na nejlépe kamennou rozhlednu chce dát obec ze svého, nový turistický cíl by podle starosty mohly získat i sousední obce Jívová nebo Hluboočky.

Podle místních historiků původní dřevěná rozhledna na Jedové se po obsazení německými vojsky stala hláskou protiletecké obrany. Osudný byl ale rok 1948. Z Ministerstva národní obrany přišel příkaz k demolici. Z rozhledny bylo totiž vidět i na Vojenský výcvikový prostor Libavá a úředníci měli obavy, že by z ní byly vidět vojenské manévry. Na původní rozhlednu si ještě vzpomíná místostarosta Jan Doležel za Starosty a nezávislé.

Dobová fotografie původní rozhledny na Jedové

„V té době, kdy jsem chodil do první třídy, jsem byl na návštěvě rozhledny. Pamatuji si jen, že byla čtvercového půdorysu, šlo se po schůdkách nahoru. A v té době už nebylo vidět nic, protože tam byly vzrostlé smrky,“ vzpomíná Doležel.

Pod Jedovou se kříží hned několik turistických tras a tak podle jednoho z právě projíždějících běžkařů pana Antonína, by nová rozhledna byla příjemnou turistickou zastávkou.

Už tento týden schválili dolanští zastupitelé peníze na architektonickou studii. V příštím roce pak počítají s projektovou dokumentací a také se zahájením tentokrát už kamenné rozhledny na Jedové.

autor: bam
Spustit audio