Dílo šperkaře a malíře Jiřího Urbana nově přibližují dvě publikace. Vydalo je turnovské muzeum

6. duben 2024 11:23

U příležitosti sedmdesátých narozenin šperkaře, zlatníka a malíře Jiřího Urbana vydalo turnovské muzeum dvousvazkovou publikaci o jeho díle. Na křtu byl i náš reportér.

„Bavili jsme se o ní na začátku loňského roku. Na těch textech jsem začal pracovat se zpožděním a na těch fotografiích někdy v červnu, v červenci. A podařil se malý zázrak. Sice jsme nestihli vernisáž výstavy, ale někdy se stane, že katalog k výstavě vyjde půl roku po tom, co výstava skončila. Takže my jsme to stihli ještě jakžtakž. Výstava ještě běží a poběží ještě,“ přiblížil autor publikace Miroslav Cogan, historik umění a kurátor sbírkových fondů Muzea Českého ráje.

„Já jsem se soustředil na ten díl o šperku a kopií korunovačních klenotů. Ty považuji za opravdu špičkové, kterými se Jirka Urban může pochlubit kdekoli ve světě. Ten druhý svazek, který už si režíroval spíše on, i když jsem mu tam psal text a ten základní výběr obrazů, tak je spíš vzpomínkový. Tam si přidal svoji kapitolu vzpomínek na dětství a je to míněno spíš tady pro okruh přátel a známých,“ doplnil Miroslav Cogan.

„Vpašoval jsem tam trošku příhody ze svého dětství, jaký jsem byl lump a podobně. Doporučuji začít třetí historkou Žlutý kanár,“ dal budoucím čtenářům tip šperkař Jiří Urban.

Spustit audio

Související