Dirigent Petr Vronský: Svá nejlepší léta jsem rád věnoval Olomouci. Teď je čas jít dál

Petr Vronský se narodil v Praze, dětství ale trávil v Olomouci, kde jeho otec působil jako koncertní mistr. Po 13 letech v roli šéfdirigenta opouští Moravskou filharmonii.

Na koncerty Moravské filharmonie chodil Petr Vronský už jako kluk v 50. letech. V patnácti tu začínal jako houslista. Na posledním koncertě 72. sezóny, kterou se jako šéfdirigent loučil s Olomoucí, zazněla také symfonická báseň Hakon Jarl od Bedřicha Smetany. Tato skladba byla také tou první, kterou s Moravskou filharmonií dirigoval v roce 1970.

„To bylo moje první setkání se symfonickým orchestrem. A musím říct, že provedení, které Moravská filharmonie zahrála v roce 2018, svojí precizností a dynamičností daleko předčilo nastudování z roku 1970. Rovněž já jsem už nebyl ten vykulený studentík, protože tenkrát jsem chodil teprve do třetího ročníku AMU a žádnou praxi v řízení symfonického orchestru jsem neměl,“ vzpomíná Petr Vronský.

Petr Vronský působil v Moravské filharmonii Olomouc jako šéfdirigent 13 let

Úspěchy v soutěžích v 70. letech předznamenaly jeho kariéru. Spolupracoval s řadou zahraničních orchestrů, s domácími orchestry koncertoval v Evropě, v Americe i v Asii. Byl šéfdirigentem Státní filharmonie Brno, Janáčkovy filharmonie Ostrava a od roku 2005 až dosud stál jako šéfdirigent v čele Moravské filharmonie Olomouc.

Čtěte takéPoslechněte si rozhovor s Petrem Vronským z roku 2015

„Když jsem byl ve Vídni v angažmá ve Wiener Kammeroper v sezóně 1991 – 1992, tak na ta moje představení samozřejmě chodili intendanti z Wiener Symphoniker, Wiener Philharmoniker a z těchto orchestrů. Když si mě potom pozvali na jednání o naší případné další spolupráci, tak říkali, přijďte, až vám bude šedesát. Protože až tehdy pro Vídeňáky začínal být dirigent zralý a takzvaně použitelný,“ říká Petr Vronský, který své šedesátiny oslavil před dvanácti lety, v první sezóně svého působení na postu šéfdirigenta Moravské filharmonie Olomouc.

Co vede Petra Vronského k odchodu do Teplic na pozici šéfdirigenta Severočeské filharmonie, jaké byly vrcholné okamžiky v době jeho uměleckého vedení olomouckého orchestru, jak vnímá Olomouc jako místo k životu a jaký bude další koncert s Moravskou filharmonií? To všechno se dozvíte v rozhovoru.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio