Divadlo hudby v Olomouci se sloučí s Muzeem umění, rozhodli zastupitelé

18. září 2013

Divadlo hudby se stane od ledna součástí Muzea umění Olomouc, třetího největšího zařízení svého druhu v Česku. Rozhodli o tom dnes olomoučtí zastupitelé. Divadlu zůstane značka, základní dramaturgie i tým zaměstnanců.

Divadlo hudby je příspěvková organizace města. Funguje v budově, jejímž majitelem je Muzeum umění, které je státní příspěvkovou organizací a jejím zřizovatelem je ministerstvo kultury.

Po rekonstrukci se divadlo přesune do nevyužívaných prostor bývalého kina Central a sál se promění v badatelské centrum muzea s archivem a knihovnou.

Divadlo se tak stane zázemím pro projekt takzvaného malého Středoevropského fóra neboli SEFA, říká ředitel muzea Michal Soukup.

„Budou tam depozitáře, dílny, sklady, kterých se nám nedostává, a především by tam měla být velká středoevropská expozice 20. a 21. století,“ upřesnil ředitel.

Spojení zajistí Divadlu hudby dlouhodobou stabilitu. Nepřijde ani o pravidelný městský příspěvek čtyři miliony korun. Pro Muzeum umění to zase znamená první krok ke startu projektu Středoevropského fóra za zhruba 150 milionů korun.

autor: bam
Spustit audio