Do elitní čtyřky proklouzne Kometa. Ležérní zakončení Pastrňáka se mi nelíbí, říká Procházka

V pořadu Čistá hra Martina Procházky naši hokejoví experti probírali kauzy kolem hokejistů Dominika Lakatoše ve Vítkovicích, ale i Adama Růžičky v Arizoně. Proč reportér Petr Tomášek věří, že konečné čtvrté místo po základní části obsadí Litvínov? A proč větší šance na přímý postup do čtvrtfinále dává Procházka brněnské Kometě? Má ležérní zakončení Davida Pastrňáka smysl? Jak to dopadlo s fanouškem, který na Kladně polil pivem Daniela Voženílka? Poslechněte si.

Martine, finišuje základní část hokejové extraligy a zajímavé věci se dějí například ve Vítkovicích. Co říkáš na to, že je postaven mimo sestavu nejproduktivnější hráč týmu Dominik Lakatoš?

Snažil jsem se získat nějaké informace během pondělí a doneslo se ke mně, že jde o problém s jeho herní a osobní disciplínou. Zřejmě s ním někteří hráči nechtějí spolupracovat nebo vůči někomu vystoupil arogantně. Jistotou je, že od té doby co Lakatoš nenastoupil, tak Vítkovice čtyřikrát za sebou zvítězily. 

Navíc Vítkovice dostávají málo gólů, takže se u nich i zlepšila disciplína. Trenéři v čele s Pavlem Trnkou říkají, že jde o fyzickou nepřipravenost u Lakatoše. To se mi ale nezdá, že by tři, čtyři zápasy před play off neměl fyzičku.

Lakatoš boduje, dává góly, ale v týmu nefunguje tak jak má. Jak moc těžké rozhodnutí to musí být pro trenéra, aby ho vyřadil z kádru?

Trenér si to musí obhájit. Pokud říká, že je to o herní nedisciplinovanosti, tak může být problém v tom, že se Lakatoš nechce vracet, bránit nebo je zbytečně vylučovaný.. Play off nebude jen o jednom hráči, ale o celém týmu. Je vidět, že i když Lakatoš nehrál, tak Vítkovice body získaly. Tým se semknul a boduje.

Petře Tomášku, ovlivní toto odstavení od týmu nějak pověst Dominika Lakatoše?

Pořád je to tak žádané jméno, že ten si místečko v extralize určitě najde. Slyšel jsem, že Mladá Boleslav má velký zájem o služby tohoto hráče. O kariéru se bát nemusí. Spíš mám obavu, zda ve Vítkovicích nemá silné křídlo kamarádů, aby nedošlo k dalším problémům třeba během play off.

Jak dlouho může fungovat individuální sportovec v kolektivním sportu?

Funguje to špatně. I když Lakatoš boduje, tak jeho nastavení asi není pro tým úplně vhodné a vedení se nejspíš připravilo tak, že se na play off obejde bez něj. 

Polití pivem

Petře, zjišťoval jsi, jak to dopadlo s fanouškem, který potřísnil pivem třineckého útočníka Daniela Voženílka po tvrdém zákroku na Jakuba Klepiše?

Nešlo jen o to, že byl Voženílek potřísněn. On dostal z metru plným kelímkem, takže to mohlo i bolet. Byl jsem v komunikaci s tiskovým mluvčím kladenského klubu, který mi napsal, že pán, který to provedl, si všechno uvědomil a hned se začal omlouvat. Sám vyjádřil přání, že až přijde pokuta na klub, tak že ji celou uhradí. Kladno se rozhodlo, že mu dá pomyslnou žlutou kartu, nechá ho pokutu uhradit a pak ho znovu nechá chodit na zápasy.

Martine, zažil jsi během kariéry nějaký takový incident?

Určitě. Dřív to bylo na stadionech mnohem emotivnější. Když jsme s Kladnem přijeli na Vsetín, tak to fanoušci řešili tímto způsobem, i proto, že tam střídačka nebyla zakrytá. Když jsme šli na led, tak jsme to schytali nejen pivem, ale i kapkou slivovice. Patřilo to k tomu a nikdo si z toho velkou hlavu nedělal.

Jak moc těžké je se v situaci, kdy na vás zaútočí fanoušek, zachovat chladnou hlavu?

Voženílek věděl, proč je vyloučen do konce zápasu, takže proti tomu nemohl nijak protestovat. Záleží na emocích hráčů, ale Voženílek byl smířený s trestem a chtěl jen v klidu projít do kabiny. Samozřejmě občas vidíme, že se hráči proti nadávajícím fanouškům oženou.

Čtěte také

Jak se v závěru základní části projevuje postavení týmů v tabulce na kvalitě zápasů, viz. zmíněný zápas posledního Kladna s třetím Třincem?

Kladno určitě i v té jejich situaci chce vyhrávat a jsem zvědavý, jak zvládnou úterní duel s Litvínovem. Ty poslední zápasy musí odehrát se ctí, udělat nějakou radost fanouškům a poté se budou muset soustředit na úplně jinou část. Nemyslím si, že by se tyto výkony přenesly do barážových utkání.

Co se odehrává v hlavách hráčů, když najednou přestane fandit kotel fanoušků?

Nejhorší variantou je, když vůbec nefandí. Lepší je i když vás kritizují, protože to vás může nakopnout k lepšímu výkonu. Jakmile je úplné ticho, tak to je hrozné. To je pak největší urážka pro hráče a vrchol ignorance.

Letargický Pastrňák

David Pastrňák se v průběžném kanadském bodování NHL drží na čtvrtém místě a v poslední době si oblíbil laxní zakončení, které občas vyjde a občas ne. Není to občas až moc hloupé od takové velké hokejové persony?

Překvapuje mě to. Mnohem lepší by bylo, kdyby vymyslel nějakou kličku nebo fintu. To zakončení Pastrňáka se mi vůbec nelíbilo a přišlo mi, jako kdyby nájezd ani nechtěl jet. Pro fanoušky to musí být nepochopitelné a i já si říkal, proč to dělá. Myslím si, že brankáře tím nemůže ničím překvapit.

Petr Tomášek by se rád Davida Pastrňáka zastal..

Občas to gólem ale skončí, takže je to určitě jeho finta, aby byl nečitelný pro brankáře. Dělá letargickou pózu, že ho to nebaví, ale podle mě brankáře právě chce překvapit. V předchozím zápase to udělal v prodloužení, když jel sám na brankáře Vancouveru. Není to náhoda a rozhodně není nijak zkažený, že by se na to najednou vyflákl. Zvláštní je i to, že Boston hrál pošesté za sebou po šedesáti minutách nerozhodně.

Do konce základní část extraligy zbývají tři kola. O čtvrté místo a tedy výhodu domácího prostředí ve čtvrtfinále hraje brněnská Kometa, která má nyní před pronásledovateli mírný náskok. Jak to podle tebe dopadne?

Je to tam opravdu našlapané, čtyři týmy v pěti bodech. Kometa se mi z těch týmů líbí nejvíc. Naopak Litvínov některé zápasy trochu překvapivě ztrácí a uvidíme, jak si poradí v zápase na Kladně.

V minulosti se tvrdilo, že Kometa umí udělat titul i z šestého místa. Může se to povést i letos?

Jejich tým si nakonec sedl. Po první polovině sezony, kterou neměli ideální, se rozehráli.

Konec sezony vůbec nevychází Karlovým Varům. Mohou se jako dvanáctý tým tabulky zdát jako snadné sousto pro první kolo předkola play off?

Když jsem viděl jejich zápasy v posledních dnech, tak nemají žádnou produktivitu, trápí se, nejdou jim přesilovky. Pětizápasová série bez bodu se na nich podepisuje a tým je rozložený i kvůli výměně trenérů. Pro pátý tým by to mohlo být lehké sousto.

Co si Petr Tomášek myslí o odstavení Dominika Lakatoše z kádru Vítkovic? Jak Martin Procházka vysvětluje jednotlivé slangové výrazy v hokejovém prostředí? Jaké neřesti si v minulosti hokejisté neodpustili? Poslechněte si Čistou hru Martina Procházka a užijte si poslední tři kola základní části extraligy v pořadu S mikrofonem za hokejem nebo jednotlivé duely na internetu.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související