Do Jeseníku se vrací jeřáb jedlý
Strom na počátku 19. století vyšlechtili místní rolníci u Ostružné a Petříkova. Protože je jeřáb odolný, horské klima snášel velmi dobře.
Plody pak místní lidé využívali na výrobu řady jídel, byly pro ně ideálním zdrojem vitamínu C. I proto se jim říkalo citrony severu.
Jenže dnes už v regionu jeřáb jedlý skoro neroste. Občanské sdružení EBERESCHE se snaží o změnu.
Autoři myšlenky vyzývají veřejnost, aby se zapojila. První alej vysadili obyvatelé Javorníku u místního biocentra.
Andrea Švubová
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Žádná velká dobrodružství. Češi smýšlí o dalším směřování prozápadně, láká je varianta ‚někde mezi‘
-
Amerika vs. TikTok. Soud může blokaci odsunout o roky, upozorňuje novinář
-
Peníze ze Sokola musely mizet sofistikovaně. Nyní už by se to stát nemohlo, věří nový starosta obce
-
Připravit další generace na válku. Na školách v Rusku se budou učit, jak vyrábět a ovládat útočné drony