Boleslav Navrátil: Provaz oběšencův aneb Jak se bába Arana neoběsila

24. červenec 2021

Provaz oběšencův prý přináší štěstí. V povídce ostravského prozaika a novináře Boleslava Navrátila se provaz oběšencův dostal rovnou do titulu. Příběh se odehrává v dramatické době poválečného osidlování vylidněného pohraničí, ale podtitul povídky - Jak se bába Arana neoběsila - prozrazuje, že smrt si v něm ani neškrtne.

Pět krásným jazykem vyprávěných povídek Boleslava Navrátila najdeme v knize s názvem Cesta slepého koně. V půvabných příbězích připomínající svou poetikou psaní Oty Pavla, se autor vrací do svého dětství a dospívání. Boleslav Navrátil se narodil v roce 1941 v Černčíně u Vyškova a po maturitě na zemědělské škole začal pracovat v Ostravě jako novinář. Po roce 1968 byl však z politických důvodů propuštěn a k novinařině se mohl vrátit až po listopadu 1989. Spoluzakládal nezávislé noviny Moravskoslezský deník, kde se také posléze stal šéfredaktorem. Listu zůstal věrný i po změně majitele a dodnes čteme jeho jméno pod řadou výborných článků.

Na záložce přebalu knihy Cesta slepého koně, která vinou okupace v roce 1968 vyšla s třicetiletým zpožděním, čteme slova editora: V čase a věčnosti, která je v lidech a kolem nich, se tu a tam objeví někdo se zvláštním darem. Se schopností zjistit, že nedělní vítr nahoře v koruně kaštanu vane vesele. Takový je Boleslav Navrátil. Lidé kolem něj jsou trochu lepší, smutné příběhy krapet veselejší, modřiny méně bolí, kapce rosy se dostane zasloužené slávy a bezděčné gesto prozradí, co mělo zůstat skryto.

Čte: Stanislav Šárský
Připravila: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Marek Hoblík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 24. 7. 2021
autor: ele
Spustit audio