Do olomouckého ASO parku by se mohla symbolicky vrátit bývalá střelnice. Vyplývá to ze studie obnovy této zanedbané lokality

14. červen 2022

Úředníci olomouckého magistrátu se opět zabývají možnostmi obnovy zanedbaného ASO parku nedaleko fotbalového Androva stadionu. V lokalitě, ve které v minulosti stála městská střelnice, je nyní kromě dětského hřiště jen pár laviček a několik vyšlapaných pěšin. To by se mohlo změnit.

Pan Honza v olomouckém ASO parku trhá květy vzrostlých lip u pozůstatků bývalé střelnice u zbytků zdí. Za ním se válí odpadky, místo je neupravené. Uvítal by, pokud by se to změnilo a park se dočkal proměny.

Podobně to vidí i Veronika Němečková, která do parku přišla se svou dcerou na místní hřiště. „Tady by mohlo být pěšinka, vůbec se tu nedá projít, protože tam je jen taková úzká cesta. Ale hodně kořenová. Kdyby tu byla nějaký cestička, bylo by to fajn,“ říká.

ASO park v Olomouci

Olomoučtí radní už odsouhlasili studii na revitalizaci parku. „Schválením té studie bylo zároveň uloženo odboru městské zeleně a odpadového hospodářství, aby požadoval prostředky na vyhotovení projektu, na základě kterého by se ten park potom realizoval,“ potvrzuje náměstek primátora Otakar Bačák z hnutí spOLnečně.

V parku by mohly přibýt herní prvky pro děti, úpravy by se měly dočkat také třeba pěšiny. „Park by se měl vrátit do jakési původní historické podoby. To znamená, jsou tam zachované určité prvky balustrády, které tam byly, a jsou tam samozřejmě i herní prvky pro děti, aby ten park zároveň byl živý,“ uvádí Bačák.

Drátěná konstrukce jako silueta shořelé budovy

V rámci projektu by se do parku mohla vrátit symbolicky i bývalá střelnice. „Je tam v návrhu i možnost vybudovat jakousi drátěnou konstrukci, která by navozovala siluetu té původní budovy, která vyhořela. V kombinaci s popínavou zelení by to mohlo vytvořit dojem té původní budovy,“ dodává Bačák.

Ke zpracování projektu proměny parku by podle Bačáka mělo dojít v příštím roce. Začátek prací se odvíjí od následného získání dotace.

autor: bas
Spustit audio