Dobrovolníci pomáhají žabám zdolat past v podobě silnic při jejich jarním putování k tůním a rybníkům

Žáby na tahu. S jarním počasím vyrážejí na své tradiční putování z míst zimního spánku k rybníkům a tůním obojživelníci. Cestu jim mnohde kříží silnice, řada z nich kvůli tomu do cíle nedorazí, protože skončí pod koly aut. O tom, aby jich bylo co nejméně, se snaží například ve Valšově Dole, části Dlouhé Loučky na Olomoucku dobrovolníci.

odchyt ropuchy obecné u bariéry

„Postavili jsme tady takový odchytový systém, který sestává z bariéry vypnuté dřevěnými kolíky a po určité vzdálenosti cca 10 metrů máme padací pasti,“ popisuje mi ekoložka Martina Huběnková bariéry u silnice ve Valšově Dole na Olomoucku, které tady spolu s dalšími dobrovolníky vytvořila. Úkolem překážek je zastavit tisíce migrujících žab, které by jinak skončily pod koly aut. O problému jí řekli místní.

pár ropuch obecných

„Není mi lhostejné nic, co tu naši přírodu poškozuje. Tak jsem se spojil s Agenturou ochrany přírody,“ vzpomíná pan Miroslav. Každé jaro žáby překonávají silnici, aby se dostaly k rybníku, kde se rozmnožují. Díky bariérám se chytí do připravených nádob. Pak je dobrovolníci mohou bezpečně přenést přes cestu. Výsledky jejich snahy už jsou znát. 

ropucha obecná u silnice ve Valšově dole

„Přejetých žabek v našem sledovaném úseku, což je asi 400 metrů fólie, je do padesáti jedinců,“ říká Martina Huběnková. Podle Ondřeje Dočkala z Agentury ochrany přírody a krajiny obojživelníků na Olomoucku ubývá. „Velmi se snižuje početnost jednotlivých druhů. Díky tomu, že nabídka prostředí je vůči těmto druhům stále omezenější,“ dodává Dočkal.

ropuchy obecné a skokan hnědý, Valšův Důl

Ochrana obojživelníků je podle ekologů důležitá z více důvodů. To mi potvrzuje i Martina Huběnková. „Spořádají velké množství škodlivého hmyzu a slimáky, kteří se nám taky moc nelíbí. Potom nám také ukazují na čistotu prostředí, protože, kde se jim daří je čistá voda,“ vysvětluje Martina Huběnková s tím, že na migrační místa žab mohou lidé upozornit vedení obcí a měst. To pak může řešit, jak ohrožené živočichy ochránit.

ropuchy obecné, Valšův Důl
autor: bas
Spustit audio