Dopravní hřiště v Olomouci se rozšířilo o nové cesty a značky. Slouží dětem i dospělým

23. duben 2018

Téměř půl kilometru nových cest má dopravní hřiště v centru Olomouce. Děti i dospělí si na něm kdykoliv můžou vyzkoušet své znalosti dopravních předpisů. Rozšíření hřiště přišlo zhruba na milion korun a na nových prvcích lze teď testovat i pravidla při jízdě mimo obec.

Hned první den pod dozorem policistů dělali na hřišti zkoušku mladého cyklisty čtvrťáci z nedaleké obce Doloplazy. Úspěšný byl i Vojtěch Janík a dopravní hřiště si pochvaluje: „Bylo to dobré, ale přednost v jízdě mi moc nejde. Dělá mi problém rozjíždět se, jsem spíš na rychlejší jízdu.“

Na olomouckém dopravním hřišti není poprvé a tak prý už i tatínka při jízdě autem hlídá a hodnotí. „Největší pozor by si měl dát na křižovatce a nejlíp řídí na dálnici,“ říká Vojtěch.

Na první pohled by se mohlo zdát, že jízda dopravním hřištěm je jen hra. Jan Říhošek z centra Semafor děti ale v žádném případě nepodceňuje. „Děti nám fungují jako takový můstek ke skupině řidičů v produktivním věku, na které jinak dopravní výchovou nedosáhneme. Stává se nám velice často, že přijde rodič s dítětem, a tak trochu si u nás stěžuje: Kluk byl na vašem kurzu a teď mě vždycky v autě zezadu kritizuje a komanduje – jak to, že jsi taťko nedal blinkr, jak to, že jsi nedal přednost, a podobně. Z toho máme obrovskou radost, že děti vlastně dělají práci za nás,“ uvedl Říhošek.

Kurzy pro seniory

Pyšný je ale i na práci se seniory. Několik let už je zdarma zvou na opakovací lekce dopravních předpisů a věnují se také speciálně rizikům jízdy seniorů na elektrokolech. Podle posledních policejních údajů právě Olomoucko patří k regionům s nejnižším počtem dopravních nehod řidičů v seniorském věku. Jan Říhošek věří, že je v tom i kus jejich práce. „My si samozřejmě nemůžeme přisvojovat zásluhy za celý Olomoucký kraj, ale v Olomouci těch několik stovek seniorů, které projdou našimi kurzy, je znát,“ komentuje.

Za pravdu mu dává koordinátor BESIPu Miroslav Charouz: „Přispívá to k tomu, že je větší povědomí o tom, jak se správně chovat v silničním provozu, a to si myslím, že má opravdu dlouhodobě vliv na klesající nehodovost.“

Centrem Semafor projde ročně zhruba 3500 žáků škol a také 600 seniorů v zimních kurzech. Dopravní hřiště je volně přístupné po celý rok.

autor: bam
Spustit audio