Dopřejme tělu pestrý a hodnotný jídelníček, v dobrém nám to vrátí

1. březen 2018

Mladší ročníky si dnes nechávají počítat tělesné hodnoty a rozepsat jídelníček do poslední kalorie, na druhé straně potkáváme seniory zdánlivě spokojené s rohlíkem a čajem.

S doktorkou Ivou Klimešovou jsme mluvili o kefíru z řas, o roli aperitivů, ale i o zdravém selském rozumu. „Například mléčné výrobky, výborný zdroj bílkovin i vápníku ráda a záměrně střídám," líčí své spotřebitelské chování podložené znalostmi Iva Klimešová.

To je jedno hledisko pestrosti. To další spočívá v průběžném, dlouhodobém a rozumném výběru pestré, ale vyvážené škály potravin. Ke zdraví skutečně stačí rozmanitý jídelníček, bezdůvodné jednostranné dopování se zvláštním množstvím jedné složky, jednoho prvku nebo vitamínu odborníci nedoporučují.

Podvýživa je zrádná

To, že je nemocný, ležící či dokonce hospitalizovaný senior podvyživený, často nemusí být na první pohled poznat. A nemyslívá se na to. Problém je to ale vážný, leckdy až smrtelně.

V době nemoci, ale ideálně už dávno před tím, než onemocníme, dbejme o vyvážený, pestrý a především přirozený přísun bílkovin, sacharidů a tuků. A stejně tak i stopových prvků a vitamínů.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.