Dvě třetiny billboardů v ochranném pásmu stále stojí na svém místě. Nejvíc jich je kolem Olomouce

3. září 2018

Rok po vydání zákazu billboardů v ochranném pásmu dálnic a silnic první třídy zůstává velká část poutačů v Olomouckém kraji na svém místě. Zmizelo jich 75, dalších 140 billboardů ale dál čeká na odstranění. Největší koncentrace reklamních ploch je v okolí Olomouce.

Právě stojím na okraji Olomouce u silnice číslo 46 ve směru ze Šternberka. Zhruba na stometrovém úseku vidím několik billboardů v řadě za sebou. Ani po roce od zákazu reklamních poutačů v těsné blízkosti dálnic a silnic první třídy je majitelé neodstranili. Takových míst je i ve zbytku Olomouckého kraje celá řada.

„Koncentrace reklamních zařízení je větší v centrální části kraje, to znamená Olomouc a ty silnice první třídy vyjíždějící nebo dojíždějící do města. To je právě 46 na Šternberk, 155 na Přerov a 135 ve směru na Velkou Bystřici,“ říká František Pěruška, vedoucí odboru dopravy Olomouckého kraje, který dohlíží na odstraňování billboardů kolem silnic první třídy.

Hlavním důvodem, proč většina z nich zůstává na svých místech, je podle něj přístup reklamních agentur. „Druhá věc, která jim do určité míry způsobila to, že ten postup nemůže být rychlejší, je naše pracovní vytížení. V současné době to děláme ve dvou, ve třech lidech, a jestliže k tomu máme další agendu, typu povolování uzavírek, povolování přechodného dopravního značení, tak v tu stavební sezónu jdou billboardy stranou,“ přiznává Pěruška.

Pomalé tempo odstraňování billboardů v Olomoucké kraji kritizuje koordinátor BESIPu Miroslav Charouz. „Obecně všechno, co je u silnic a odvádí pozornost, tam nemá být, nepatří to tam, i když je to třeba ve větší vzdálenosti. Je potřeba si uvědomit, že rozptylujeme řidiče a může to vést i k poměrně vážným dopravním nehodám,“ komentuje.

Postoj Svazu provozovatelů venkovní reklamy k zákazu billboardů je i po roce stejný – považuje ho za protiprávní. Organizace slovy svého mluvčího Lukáše Váni přesto vybízí k jeho respektování: „Naše doporučení je v tuto chvíli takové, že vybízíme členy, aby reklamní plochy odstranili, po vzoru největšího poskytovatele venkovní reklamy.“

Nelegální billboardy zůstávají také okolo dálnic po celé republice. Podle ministerstva dopravy jde přibližně o 700 poutačů.

Spustit audio

Související