Ekologické zemědělství se v Olomouckém kraji stává trendem. Roste zájem pěstitelů i zákazníků

18. květen 2018

V Olomouckém kraji roste počet ekofarem. A přibývá i žádostí o dotace na ekologické hospodaření. Vyplývá to ze statistik ministerstva zemědělství. Lidé totiž mají podle farmářů čím dál větší zájem o lokální výrobky a biopotraviny.

S předsedou Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje Romanem Koutkem stojíme u městského sadu v Olomouci-Topolanech. Patří mu sousední řepkové pole, věnuje se běžnému pěstování plodin, ale na tomto místě by rád začal s ekologickým hospodařením.

„Mým plánem je rozšířit stávající obecní sad. Ještě nejsem rozhodnutý, jestli to budou třešně. Chci, aby se hospodaření v tom sadu blížilo ekologickému zemědělství. Vidíme, jaké máme problémy s půdou a vodou, je sucho, takže je nasnadě začít přemýšlet o tom, jestli je průmyslovém zemědělství v takové podobě, v jaké dnes je, správná cesta,“ říká zemědělec.

Podobně uvažuje tady na Hané více zemědělců. Podle statistik ministerstva zemědělství bylo v roce 2014 v Olomouckém kraji 245 ekofarem, loni už jsme jich mohli napočítat o dvě desítky víc a další stále přibývají. Stejně tak se zvyšuje počet žádostí o dotace na ekozemědělství i vyplacené částky.

Nižší, ale o to kvalitnější produkce

„Samozřejmě v ekozemědělství jsou dotace směřovány do jiných cenových relací než do toho konvenčního, protože to s sebou nese nevýhody. Je to pracnější, nepoužívají se chemické přípravky, průmyslová hnojiva, takže to má svoje omezení. Produkce tam bývá ve většině případů trochu nižší, ale o to může být kvalitnější,“ komentuje Koutek.

Velkou motivací, proč začít hospodařit ekologicky, je pro zemědělce rostoucí poptávka zákazníků. Třeba studentka Daniela si ovoce nebo zeleninu v běžném supermarketu už téměř nekupuje. „Nejdůležitější je zdraví. Jestli člověku záleží na sobě samém, těch pár korun si připlatí,“ myslí si.

Podobně to vidí i pan Kamil: „Motivací je, že ty potraviny jsou zdravější a možná i chutnější. Pokud je ta možnost podpořit lokální výrobce, tak určitě tuto možnost volím.“

V Olomouci se lokální pěstitelé můžou prezentovat třeba na farmářských trzích. Během sezóny se na Horním náměstí konají každou sobotu a zájem o ně podle organizátorů roste.

Spustit audio