Elektrizace trati z Olomouce do Uničova zrychlí dopravu. Modernizace se ovšem neobejde bez výluk

6. březen 2019

Cestování vlakem mezi Olomoucí a Uničovem pravděpodobně začátkem roku 2022 výrazně zrychlí. Díky elektrizaci trati, která umožní strojvedoucím jezdit po trase rychlostí až 160 km/h. Ještě před tím se ale pasažéři musí připravit na výluky. První je bude čekat už za několik měsíců.

Modernizaci trati mezi Olomoucí a Uničovem železničáři plánují už několik let. Přípravy se už dostaly do fáze, kdy Správa železniční dopravní cesty vypsala tendr na firmu, která bude mít investici na starosti.

„Celkovou výši zakázky předpokládáme ve výši 3,8 miliardy korun. Termín realizace od poloviny letošního roku do konce roku 2021,“ říká mluvčí SŽDC Marek Illiáš. Od elektrizace si železničáři slibují, že umožní strojvedoucím jezdit po trati téměř dvojnásobnou rychlostí než doposud. Pro cestující jedoucí z krajského města do Uničova či opačným směrem by to měla znamenat časovou úsporu 15 minut. A nejen to.

„Optimalizace trati dále přinese snížení negativních vlivů z železniční dopravy na životní prostředí, zvýšení bezpečnosti železničního provozu a také komfortnější cestování pro cestující,“ popisuje Marek Illiáš s tím, že SŽDC počítá i opravou železničních stanic a zastávek. Elektrizace trati se ale neobejde bez výluk. První bude cestující nejspíš čekat u v srpnu.

„Po dobu výluky bude dle jednotlivých etap zavedena náhradní autobusová doprava. Autobusy budou jezdit podle výlukového jízdního řádu. O jednotlivých výlukách budeme cestující zavčas informovat,“ ujišťuje mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Modernizace trati pravděpodobně nebude jedinou investicí, která se dotkne dopravy v Uničově. Současně s investicí železničářů by mohla začít stavba silničního obchvatu města.

„Usilovně pracujeme na zpracování všech podkladů, abychom byli nachystáni a realizovali první etapu obchvatu souběžně s plánovanou první etapou elektrizace trati Uničov – Olomouc,“ říká starosta města Radek Vincour z ODS.

autor: bas
Spustit audio